|
| Coltrane | |
| | Autor | Mesaj |
---|
Jabba nota
Numarul mesajelor : 3 Data de inscriere : 22/07/2007
| Subiect: Coltrane Dum Iul 22, 2007 2:36 am | |
| Nu cred ca ar trebui sa lipseasca asa un topic de pe niciun forum de muzica. Nu am de gand sa fac cum vad ca se face pe aici, adica sa dau un copy-paste de 17 pagini, in speranta ca cineva il citeste. Aici, cine stie, cunoaste. Cum am mai zis, dupa mine cel mai mare muzician al secolului XX. Io am vreo 40 de albume cred, daca nu mai mult, si pot spune ca nu am mai intalnit aasa ceva, nici pe departe, dpdv al complexitatii muzicii. De la piese mai mainstream gen "In a sentimental mood" sau "Greensleeves", la piese de avante-garde/free jazz gen "Seraphic Light" sau "Nature Boy" E totodata si unul dintre cei mai hardcore instrumentisti din jazz (daca nu credeti, luati "Live in Japan", cu "My Favorite Things" lunga de 53 de minute). Ca tot veni vorba, "My favorite things" e albumul preferat, luat din toate genurile muzicale (cred ca stiu fiecare nota din el), piesa cu acelasi nume, deasemenea e preferata din toate genurile, 13 minute in care reuseste sa ma tina concentrat pe fiecare nota ce va urma. Alte albume care imi plac: "Gaint Steps", "Ole Coltrane", "Dakar", poate un "Standards" din perioada de be-bop, si din perioada avante-garde-ista, "Meditations", "Stellar Regions", "Interstellar Space", "Sun Ship" sau "The John Coltrane Quartet Plays" (m-o distrat la culme un cometariu la albumu asta, ce l-am citit recent, referitor la al 2-lea solo din piesa "Chim Chim Cheree". "it is just dominant. Nobody could or can come close to playing like that. I think all attempts to play a soprano saxophone should have been made illegal after that performance. The instrument should be retired permanently and anyone picking one up should be staked out naked on an anthill".) | |
| | | H to He capodopera
Numarul mesajelor : 599 Data de inscriere : 16/01/2009
| Subiect: Re: Coltrane Mar Ian 20, 2009 10:39 pm | |
| Imi place si mie mult Coltrane, recunosc ca mai mult partile de avant-jazz cand vreau sa scap de musafiri. Ce spui de albumele scoase de sotia lui, Alice Coltrane? Am ascultat ceva si am ramas cu impresia ca ar urma notitele lasate de el inainte sa moara. Fara insa sa emane aceasi forta. - Jabba a scris:
- Nu cred ca ar trebui sa lipseasca asa un topic de pe niciun forum de muzica. Nu am de gand sa fac cum vad ca se face pe aici, adica sa dau un copy-paste de 17 pagini, in speranta ca cineva il citeste. Aici, cine stie, cunoaste. Cum am mai zis, dupa mine cel mai mare muzician al secolului XX. Io am vreo 40 de albume cred, daca nu mai mult, si pot spune ca nu am mai intalnit aasa ceva, nici pe departe, dpdv al complexitatii muzicii. De la piese mai mainstream gen "In a sentimental mood" sau "Greensleeves", la piese de avante-garde/free jazz gen "Seraphic Light" sau "Nature Boy" E totodata si unul dintre cei mai hardcore instrumentisti din jazz (daca nu credeti, luati "Live in Japan", cu "My Favorite Things" lunga de 53 de minute). Ca tot veni vorba, "My favorite things" e albumul preferat, luat din toate genurile muzicale (cred ca stiu fiecare nota din el), piesa cu acelasi nume, deasemenea e preferata din toate genurile, 13 minute in care reuseste sa ma tina concentrat pe fiecare nota ce va urma. Alte albume care imi plac: "Gaint Steps", "Ole Coltrane", "Dakar", poate un "Standards" din perioada de be-bop, si din perioada avante-garde-ista, "Meditations", "Stellar Regions", "Interstellar Space", "Sun Ship" sau "The John Coltrane Quartet Plays" (m-o distrat la culme un cometariu la albumu asta, ce l-am citit recent, referitor la al 2-lea solo din piesa "Chim Chim Cheree". "it is just dominant. Nobody could or can come close to playing like that. I think all attempts to play a soprano saxophone should have been made illegal after that performance. The instrument should be retired permanently and anyone picking one up should be staked out naked on an anthill".)
| |
| | | andu Dan Andrei Aldea
Numarul mesajelor : 5354 Varsta : 42 Data de inscriere : 17/01/2007
| Subiect: Re: Coltrane Mier Ian 21, 2009 10:14 am | |
| Cu ce album ar trebui sa incep sa ascult Coltrane? | |
| | | H to He capodopera
Numarul mesajelor : 599 Data de inscriere : 16/01/2009
| Subiect: Re: Coltrane Joi Ian 22, 2009 12:05 am | |
| daca cauti ceva relaxant si placut urechi, ai putea incepe cu un album inregistrat cu Miles Davis Quartet ("Milestone", "Kind of Blue"... antologice), sau din perioada lui de inceput ("Blue Train", "Soultrane"). de asemenea ar merge de minune compilatia Coltrane for lovers, poate cel mai romantic album de jazz fara a fi siropos sau a abuza de monotonie si dulcegarii. din perioada "mijlocie" ar fi bine sa asculti "Giant Steps" (hard-bop),"My Favorte Things" (cool/modal jazz), "Avant-Garde" si "A Love Supreme" (unde imbina toate stilurile de jazz, poate cel mai reusit album de jazz din toate timpurile). perioada tarzie este cea a experimentelor avant-garde si free-jazz. poti incerca orice album. favoritele mele sunt "Meditation" (care este originalul neprelucrat de ingineri al lui "First Meditation", cu toate sunetele "ilegale") si "Ascension", numai bune sa-ti gonesti musafiri la orice ora din zi. Albume live exista o multime, ar fi mai bine totusi sa incepi cu cele de studio. daca iti plac cele enumerate de mine mai sus, poti incerca orice album de-al sau apoi. daca n-ai timp decat de un album, incearca "A Love Supreme" sau "Blue Train" - andu a scris:
- Cu ce album ar trebui sa incep sa ascult Coltrane?
| |
| | | romanbun capodopera
Numarul mesajelor : 766 Varsta : 62 Localisation : nascut in Baia Mare Data de inscriere : 16/01/2008
| Subiect: Re: Coltrane Vin Ian 23, 2009 9:34 am | |
| Ascult jazz , imi place , dar nu sunt un jazz-olog. Il las sa vina spre mine nu il fortez. Ascultand My Favorite Things de pe Live in Japan dupa primul sfert de ora care e un solo de bass (si ce solo!) intra in forta cantatorul sef. Coltrane . Trebuie sa ai si o stare speciala si sa ai in tine inclinatia (si) spre jazz ca sa poti asculta , deoarece acest individ TE UMPLE pur si simplu. Daca intri pe "felie" te rupi de timp , de loc si te transformi , te faci una cu ce se intampla acolo. E o EXPERIENTA. Nu am reusit sa ascult piesa pana la capat. Din nevrednicia mea. M-a "ars". Cine sunt eu...un nimeni Dar sunt un fir de praf care... va mai asculta piea asta.
Ultima editare efectuata de catre romanbun in Vin Ian 23, 2009 12:40 pm, editata de 1 ori | |
| | | andu Dan Andrei Aldea
Numarul mesajelor : 5354 Varsta : 42 Data de inscriere : 17/01/2007
| Subiect: Re: Coltrane Vin Ian 23, 2009 11:16 am | |
| ^ multumesc baieti | |
| | | cozmik_bluez ritm
Numarul mesajelor : 100 Varsta : 36 Localisation : on an island Data de inscriere : 20/02/2008
| Subiect: Re: Coltrane Sam Ian 24, 2009 1:52 am | |
| Si Alice Coltrane merita incercat. Din ce am ascultat eu, mi s-a parut ca aduce destul de putin a John. Poate si din cauza instrumentelor mai rar neobisnuite pentru jazz (harpa!) si a atmosferei. Mie mi-a placut mult Journey in Satchidananda, cu niste piese de inspiratie orientala si o atmosfera mai meditativa. La partea de saxofon, ce-i drept, parca se simte si spiritul lui | |
| | | Uroboros capodopera
Numarul mesajelor : 689 Varsta : 39 Localisation : Oxford Data de inscriere : 10/12/2008
| Subiect: Re: Coltrane Sam Ian 24, 2009 1:28 pm | |
| - Jabba a scris:
- De la piese mai mainstream gen "In a sentimental mood" sau "Greensleeves", la piese de avante-garde/free jazz gen "Seraphic Light" sau "Nature Boy"
Mda. Primele doua nu-s piesele lui din cate stiu, ci niste standarde vechi. Are destule compozitii proprii de mare adevar incat sa nu fie nevoie sa se dea astea ca exemple. "Nature Boy" e si ala un standard - ca el l-a luat si l-a intors pe dos si l-a cantat in varianta free (tot ce-i posibil) e altceva. Asta asa, "for the record". Suptscriu la recomandarile de "A Love Supreme" si "My Favorite Things" (albumele) si as adauga si "Impressions" (aparut undeva intre astea doua). Astea mi se par cele mai accesibile (intelegand ca albumele din anii '50 pot fi plictisitoare pentru urechea de azi). In perioada tarzie, in special formula cu Rashied Ali la baterie si Alice la pian, omul a dat unele dintre cele mai fioroase inregistrari din istoria jazz-ului (comparabile ca intensitate si abandon cu ce comitea cativa ani mai tarziu Peter Brotzmann in Europa). Daca va stiti sensibili la raw black metal sau grindcore, incercati "The Olatunji Concert - The Last Live Recording" pentru o experienta viscerala, de o cruzime maxima. Ce am ascultat cu Alice din perioada de inceput solo semana oarecum, incepea sa exploateze un pic mai organizat niste tendinte din ultima faza a muzicii lui. Banuiesc ca dupa aia a adaugat alte chestii si a mers pe stilul ei - trebuie investigata chestiunea. O recomandare adiacenta lui Coltrane (prin prisma colaborarilor frecvente) ar fi Eric Dolphy, un alt tip genial care a plecat mult prea devreme, saxofonist si clarinetist, de la care trebuie luat la bord albumul "Out to Lunch!" (o chestie atat de atent compusa, incat pare free in unele momente ). Dintre contemporanii suflatori si cu spiritul liber, i-as aminti si pe Albert Ayler, Don Cherry si mai vechiul, dar mereu simpaticul Ornette Coleman. | |
| | | Aldi Bill Bruford
Numarul mesajelor : 1928 Localisation : Baia Mare Data de inscriere : 05/06/2007
| Subiect: Re: Coltrane Lun Mar 16, 2009 12:31 am | |
| Vin si eu cu doua recomandari: "Soultrane" (1958) si "Ole Coltrane" (1961). Acesta din urma e un album mai special pentru ca Ole, piesa de inceput, care dureaza peste 18 minute, suna ca si fusionul facut mult mai tarziu. Ar fi ciudat sa spun ca suna "chickcoreean" in conditiile in care Corea avea sa compuna asa ceva abia dupa multi ani (aproape 10). Atentie la anul aparitiei: 1961. Reconsideram originile fusionului? Restul muzicii de pe album este jazz curat. Cu siguranta Coltrane i-a inspirat pe multi.
La pian pe Ole: McCoy Tyner. | |
| | | Zarec Trent Reznor
Numarul mesajelor : 1563 Varsta : 34 Localisation : Valenii de Munte Data de inscriere : 26/12/2006
| Subiect: Re: Coltrane Lun Mar 16, 2009 7:56 pm | |
| Coltrane ăsta are 4 plămâni | |
| | | romanbun capodopera
Numarul mesajelor : 766 Varsta : 62 Localisation : nascut in Baia Mare Data de inscriere : 16/01/2008
| Subiect: Re: Coltrane Mar Mar 17, 2009 8:28 am | |
| Asa cum Zappa e ceva care trebuie gustat ca sa fie inteles , la fel e si cu Coltrane. Si abia il descopar... | |
| | | Continut sponsorizat
| Subiect: Re: Coltrane | |
| |
| | | | Coltrane | |
|
| Permisiunile acestui forum: | Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
| |
| |
| |