Imi pare rau, Zarec.
Eu n-as avea ce sfat bun sa dau, fiindca mi-e greu sa percep situatia ta, in vreun fel, data fiind situatia. Prog-ul l-am mostenit clar de la parinti, mai mult de la tata, dar nici mama nu se droga pe altceva in tineretea ei
.
In viata mea, n-am intampinat probleme, decat atunci cand am inceput sa sacrific mult din clasic pentru prog. Ba chiar cand nu ma educam deja, vizibil, mai mult in clasic, si o tineam cu prog-ul. Atunci mama, in special, s-a enervat.
Mai nou lucrurile s-au linistit, am autonomie completa, doar fiindca m-am extins la multe trupe noi - de dragul extinderii - cateodata aude mama ce ascult, in afara de clasici, si mai nimereste peste muzica ciudata, proasta sau pur si simplu "de pe alta planeta": si atunci ma critica, spunand pur si simplu ca ascult stupizenii.
In materie de "replici", chestia cu rock-ul satanic ni l-au pus la religie si in clasa a iv-a, despicand firul in patru. Ce i-au distrus pe Led Zeppelin, ma amuza acu'...
dar in materie de "replici en famille", am si eu una clasica, "de familie".
Mama catre Vic: "muzica lui Klaus Schulze este muzica de pe o planeta unde nu exista Dumnezeu".
na, acum am povestit cum stau eu, ca sfat chiar nu stiu ce s-ar putea face. Cum ai sugerat, cultura mamei tale e deja bine-fixata, asa cum si a ta, propriu-zis, ar fi in acelasi fel.
La chestia cu biserica, am si eu un "best friend" care nu asculta multe in afara de New-Age gospel jazz/songs, dar, evident, aici relatia nu e de prietenie. It's more serious.
Ca sfat, as putea zice sa nu cumva sa recidivezi la chestii gen headphones, daca e problema ca faci galagie in casa (desi auto-impunerea unor limite se poate face, ba chiar ar trebui facuta, in mod normal).
Si ca sfat, as reveni la chestia cu cultura bine-fixata. Daca ambele sunt asa (si cred ca, in cazul tau, nu e loc de discutii, la fel ca in cazul ei), solutia e sa se evita sau anuleze "convertirea", de ambele parti, dar esential din partea ei.
Hope it helps.