(imi cer scuze, dar am sa reiau postul de pe audiofil, fiindca nu mai sint in stare sa povestesc din nou )
"He's Fuckin' Crazy !"Salut
Aseara am fost cu Pixies la Sala Palatului la Tricky. Am plecat de acasa foarte tirziu, la 8:40 (concertul era anuntat pentru ora 8:30), norocul meu era ca a fost in deschidere o trupa neanuntata. Prima chestie la care ne-am gindit a fost ca Sala Palatului este o locatie total neadecvata pentru un concert rock. Sa stai jos, pe locul de pe bilet ? Am mai fost aici la Steve Vai, si lumea a sarit in picioare pe culoare si s-a facut harmalaie cu spectatorii care incercau sa urmareasca spectacolul de pe locurile platite, si nu mai vedeau nimic de cei care stateau in picioare. In fine, au intrat pe scena Tricky si trupa cu care a venit, niste tineri (cu exceptia claparului) de care nu am mai auzit, cu siguranta. O tipa usor timida la voce nr.2, o alta tipa la bas, un chitarist, un tobar si claparul. Tricky a inceput cu fazele lui tipice. Muzica depresiva, ritmuri ciudate, rupte, vocalize soptite cu izbucniri violente, vocea feminina aproape acoperita de distorsiuni mai tot spectacolul. La prima vedere ziceai ca se preface in timp ce cinta - are niste miscari foarte stranii cu zvircoleli zbuciumate si foarte agitate, plus ca se misca ca Robocop pe scena in timp ce tira dupa el microfoanele conectate cu fire, fire care, de la un moment dat, au inceput sa agate si sa zmulga si lucrurile de pe scena - totul sub privirile calme ale fetei de la bas, care aproape ca nu schita nici o miscare, in timp ce Tricky se zbatea de ceasul mortii. Au cintat multe piese noi, dar si citeva mai vechi (Overcome, Christiansands, Black Steel, Tricky Kid), piese care au sculat sala in picioare. Sonorizarea a fost tare , adica TARE ( tare rau de tot ). Oamenii veniti la plezneala au parasit sala destul de repede, combinatia de muzica dificila si data foarte tare si-a facut efectul imediat. In sala au fost foarte multi fani destul de agitati, asa ca spectacolul, desi nu a fost la inaltime din punct de vedere tehnic, a avut succes iar publicul a oferit un feedback care se va dovedi mai tirziu ca fiind salutar.
Poze nu am facut fiindca nu am luat aparatul (o mare greseala dupa cum veti vedea in cele ce urmeaza). In timp ce am parasit locurile si ne-am dus si noi mai in fata, in picioare,
ca rockeristii, am vazut oamenii de ordine care vinau prin public aparatele de fotografiat. Nu pot sa nu ma abtin sa spun acum ca
razbunarea a fost dulce ;D. Spectacolul a continuat si s-a incheiat cam dupa o ora si un sfert (aproximez fiindca nu m-am uitat la ceas), oamenii au pus sculele jos, au stins luminile de show si au plecat cu prosoapele pe git in culise, lasind in urma un public in delir care fluiera si tipa cerind bis. Ce au cintat nu a fost rau dar nici extraordinar, ca o comparatie scurta - nu s-a comparat cu ce a fost la Massive Attack, dar publicul era incins ;D. A durat ceva, cred ca vreo cinci minute pina au revenit, iar de aici incolo a inceput nebunia. Au urmat cinci sau sase piese la bis, bis care a tinut cam o ora. Tricky a inceput sa faca din ce in ce mai urit pe bisuri, foarte agitat. Am uitat sa precizez ca pe tot parcursul spectacolului a sudat pe scena tigara dupa tigara si a inlocuit apa plata cu niste cutii de bere, tratament pe care l-a aplicat si tipul de la clape, un om cu mare experienta si de mare angajament, dupa cum veti vedea. Pentru ultima piesa de la bis, a fost adus la tobe un roadie, probabil tehnicianul care se ocupa de ele, si Tricky, tobarul si tipul cu clapele s-au dat la o parte, initial am avut senzatia ca se cara in culise, dupa vreo doua minute au revenit pe marginea scenei si se uitau de acolo. Pixies a recunoscut repede piesa (eu marturisesc ca nu, desi mi-am dat seama ca ceva nu este in ordine acolo
) -
Motorhead - Ace Of Spades , cu fata pe voce. Citeva minute nu s-a intimplat nimic, toata lumea se simtea bine, cei de pe scena rideau iar sala facea head-banging ca in vremurile bune. Apoi tipul cu clapele de care va tot spun s-a dus si a inceput sa intinda mina catre oamenii din sala, sa-i traga pe scene. In citeva minute scena era luata cu asalt, s-au urcat destul de multi oameni care agitau fulare si topaiau printre citiva tehnicieni care incercau sa protejeze echipamentele. Sub privirile inmarmurile ale oamenilor de ordine adusi de organizator si de citiva mosi angajati ai Salii Palatului, s-a desfasurat urmatorul tablou: pe scena s-a cintat Ace Of Spades mai bine de 20 de minute in timp ce Tricky si membrii trupei faceau poze de git cu publicul spectator, in mijlocul scenei a avut loc si un scurt moment de pogo ad-hoc, citiva oameni trecuti bine de 40 de ani faceau si ei headbanging de git cu fata care a asigurat vocea feminina, eu m-am dus pina in spatele scenei sa-l string in brate pe clapar, care ridea de se caca pe el cu o tigara in gura si o cutie de bere pe claviatura, basista era asaltata de admiratorii instant, care au si pupat-o la un moment dat (ce-i drept, cavalereste, pe obraz
), in fine, au scos toti aparatele de fotografiat si telefoanele. Normal ca ne-am suit si noi ;D ;D ;D. Cum toate trebuie sa aiba si un sfirsit, pe la ora 24 au tras heblul, s-a auzit clar cum s-a taiat curentul pe amplificare in timp ce baiatul cu tobele continua la rece, in plin paroxism.
Ne-am distrat super-tare ! ;D