Progressive Forum
Doriti să reactionati la acest mesaj? Creati un cont în câteva clickuri sau conectati-vă pentru a continua.
Progressive Forum

Un forum care se vrea progresiv

AcasaAcasa  PortalPortal  CăutareCăutare  Ultimele imaginiUltimele imagini  ÎnregistrareÎnregistrare  Conectare  

Pat Metheny Group

In jos 
+5
romanbun
Aldi
bibi
H to He
beletty
9 participan?i
AutorMesaj
beletty
nota

Numarul mesajelor : 8
Data de inscriere : 09/02/2009

Pat Metheny Group Empty
MesajSubiect: Pat Metheny Group   Pat Metheny Group EmptyLun Feb 09, 2009 10:25 pm

Pat Metheny Group canta un jazz-fusion pur instrumental. De remarcat albumul Offramp din 1982. De remarcat de pe acest album piesa nr.2 - Are you going with me. Piesa asta este fix pe granita dintre ritmicitate si aritmicitate. Dar fix! E geniala. E splendoarea si splendozitatea facute carne. Incepe cu un beat misterios care continua mult de tot facandu-ma sa ma gandesc la Alexander von Humboldt si calatoriile sale pe Amazon sau la o calatorie pe cursul unui rau african. La un moment dat beatului asta mesmerizant este acompaniat de o muzicuta, flaut sau un alt instrument subtiratec. Odata cu acest instrument incepe genialitatea piesei in sine. Are un mister incredibil. Desi melodia e despre dragoste mie numai asta nu imi inspira. Tot timpul cand o ascult ma teleporteaza intr-o salupa care urca incet pe Niger, din jungla care ma inconjoara privit fiind de pigmei cu masti vodoo pe fata, gata, gata sa ma sagete cu un ace otravit prin tuburi de bambus. Are magia continentului negru. Splendid!
Sus In jos
H to He
capodopera
H to He

Numarul mesajelor : 599
Data de inscriere : 16/01/2009

Pat Metheny Group Empty
MesajSubiect: Re: Pat Metheny Group   Pat Metheny Group EmptyMar Feb 10, 2009 12:10 am

se gasesc mai multe albume Pat Metheny de vanzare la libraria Caligraf, in holul filarmonici Banatul din Timisoara. tot acolo se gasesc o multime de alte albume de jazz inestimabile (eu personal m-am catodirisit cu A Love Supreme Live - undeva in Franta, singura inregistrare live existenta a celebrei suite de jazz)

beletty a scris:
Pat Metheny Group canta un jazz-fusion pur instrumental. De remarcat albumul Offramp din 1982. De remarcat de pe acest album piesa nr.2 - Are you going with me. Piesa asta este fix pe granita dintre ritmicitate si aritmicitate. Dar fix! E geniala. E splendoarea si splendozitatea facute carne. Incepe cu un beat misterios care continua mult de tot facandu-ma sa ma gandesc la Alexander von Humboldt si calatoriile sale pe Amazon sau la o calatorie pe cursul unui rau african. La un moment dat beatului asta mesmerizant este acompaniat de o muzicuta, flaut sau un alt instrument subtiratec. Odata cu acest instrument incepe genialitatea piesei in sine. Are un mister incredibil. Desi melodia e despre dragoste mie numai asta nu imi inspira. Tot timpul cand o ascult ma teleporteaza intr-o salupa care urca incet pe Niger, din jungla care ma inconjoara privit fiind de pigmei cu masti vodoo pe fata, gata, gata sa ma sagete cu un ace otravit prin tuburi de bambus. Are magia continentului negru. Splendid!
Sus In jos
bibi
capodopera
bibi

Numarul mesajelor : 594
Data de inscriere : 23/09/2008

Pat Metheny Group Empty
MesajSubiect: Re: Pat Metheny Group   Pat Metheny Group EmptyMar Feb 10, 2009 10:09 am

beletty a scris:
De remarcat albumul Offramp din 1982. De remarcat de pe acest album piesa nr.2 - Are you going with me.

Pe albumul de care vorbești, Pat Metheny colaborează cu percuționistul brazilian Nana Vasconcelos. Poți încerca cu încredere oricare din albumele lui (la ECM sau Tzadik) sau ale lui Egberto Gismonti. Poți încerca și Codona. Instrumentul pe care-l folosește cu predilecție se numește berimbau.

Nana https://www.youtube.com/watch?v=dFbd3GLVikU&feature=related
Sus In jos
https://www.youtube.com/user/BibilicaCriminalul
beletty
nota

Pat Metheny Group Empty
MesajSubiect: Re: Pat Metheny Group   Pat Metheny Group EmptyMar Feb 10, 2009 4:23 pm

Multam pentru informatii, inseamna ca de acolo i se trage albumului parfumul de Orinoco. Acum il ascult pe Nana.
Sus In jos
Aldi
Bill Bruford
Aldi

Numarul mesajelor : 1928
Data de inscriere : 05/06/2007

Pat Metheny Group Empty
MesajSubiect: Re: Pat Metheny Group   Pat Metheny Group EmptySam Mar 14, 2009 1:18 pm

O muzica facuta, parca, pentru a fi ascultata cu ochii inchisi. Mie imi da un extraordinar sentiment de liniste, de pace interioara. Cu toate acestea, nu e deloc o muzica facila. Cred ca am mai spus, pe la topicul de fusion, ca timbrul chitarei lui Metheny (modul in care canta Pat) este inconfundabil.

In colectia mea au ajuns cateva CD-uri Metheny:
"Still Life (Talking)"
"Quartet"
"Speaking of Now"
"Day Trip"
"Secret Story"

un DVD Audio:
"Imaginary Day" (fiecare piesa are asociata o imagine-peisaj, care se vede pe ecranul TV-ului, foarte sugestiva, potrivita cu muzica)
si un DVD Video:
"The Way Up - Live".
Niciunul nu m-a dezamagit, ba dimpotriva.

Deosebite mi se par si copertile albumelor.
Sus In jos
bibi
capodopera
bibi

Pat Metheny Group Empty
MesajSubiect: Re: Pat Metheny Group   Pat Metheny Group EmptySam Mar 14, 2009 8:23 pm

mai sînt cîteva interesante și la ECM (mai vechi)

Watercolors

Bright Size Life (cu Jaco și Bob Moses)

80/81 cu Charlie Haden, Jack DeJohnette, Michael Brecker și Dewey Redman

As Falls Wichita, So Falls Wichita Falls duo cu Lyle Mays

ți le recomand pe toate patru, sînt excelente și în genuri diferite. Ăla cu Jaco îmi place în mod special Wink
Sus In jos
Aldi
Bill Bruford
Aldi

Pat Metheny Group Empty
MesajSubiect: Re: Pat Metheny Group   Pat Metheny Group EmptySam Mar 14, 2009 11:39 pm

Pat & Jaco ?

Very Happy
Sus In jos
bibi
capodopera
bibi

Pat Metheny Group Empty
MesajSubiect: Re: Pat Metheny Group   Pat Metheny Group EmptyDum Mar 15, 2009 12:12 am

Bright Size Life, ECM, 1975

Pat Metheny - guitars
Jaco Pastorius - fretless bass, bass
Bob Moses - drums

Review by Richard S. Ginell

Pat Metheny's debut studio album is a good one, a trio date that finds him already laying down the distinctively cottony, slightly withdrawn tone and asymmetrical phrasing that would serve him well through most of the swerves in direction ahead. His original material, all of it lovely, bears the bracing air of his Midwestern upbringing, with titles like "Missouri Uncompromised," "Midwestern Nights Dream," and "Omaha Celebration." There is also a sole harbinger of radical matters way down the road with the inclusion of a loose-jointed treatment of Ornette Coleman's "Round Trip/Broadway Blues," proving that Song X did not come from totally out of the blue. Besides the debut of Metheny, this CD also features one of the earliest recordings of Jaco Pastorius, a fully formed, well-matched contrapuntal force on electric bass, though content to leave the spotlight mostly to Metheny. Bob Moses, who like Metheny played in the Gary Burton Quintet at the time, is the drummer, and he can mix it up, too.
Sus In jos
beletty
nota

Pat Metheny Group Empty
MesajSubiect: Re: Pat Metheny Group   Pat Metheny Group EmptyMar Mar 17, 2009 5:19 pm

Trebuie sa incercati neaparat Offramp, manilor.
Sus In jos
romanbun
capodopera
romanbun

Numarul mesajelor : 766
Varsta : 62
Data de inscriere : 16/01/2008

Pat Metheny Group Empty
MesajSubiect: Re: Pat Metheny Group   Pat Metheny Group EmptyMar Mar 17, 2009 5:50 pm

Bine!
Si mai care? Basketball
Sus In jos
bibi
capodopera
bibi

Pat Metheny Group Empty
MesajSubiect: Re: Pat Metheny Group   Pat Metheny Group EmptyMar Mar 17, 2009 11:01 pm

am și Offramp și Travels pe vinil prin casă, dar tot pe cele de mai sus le prefer din perioada Pat Metheny de dinainte de 90.

Nici Song X nu mi se pare un album rău deși este cu totul și cu totul altceva Shocked (Ornette Coleman, Prime Time & stuff)

The dark side of Pat Metheny poate fi audiată, însă, pe Zero Tolerance for Silence (brrr. cunosc pe cineva care l-a cumpărat) și pe agonizantul, delirantul și greaua încercare pentru nervii ascultătorului The Sign Of Four - triplu album înregistrat live împreună cu experimentalistul septuagenar Derek Bailey (mă chinuiesc de multă vreme să mă apropii de dînsul dar magneții noștri se nimeresc doar pe același pol)
Sus In jos
Aldi
Bill Bruford
Aldi

Pat Metheny Group Empty
MesajSubiect: Re: Pat Metheny Group   Pat Metheny Group EmptyMier Mar 18, 2009 12:25 am

beletty a scris:
Trebuie sa incercati neaparat Offramp, manilor.

ok man, il voi asculta
Sus In jos
romanbun
capodopera
romanbun

Numarul mesajelor : 766
Varsta : 62
Data de inscriere : 16/01/2008

Pat Metheny Group Empty
MesajSubiect: Re: Pat Metheny Group   Pat Metheny Group EmptyMier Mar 18, 2009 8:34 am

Deocamdata am ascultat Watercolors. Este un disc exceptional cu adevarat. Sa vedem si celelalte...bounce
Sus In jos
Uroboros
capodopera
Uroboros

Numarul mesajelor : 689
Varsta : 39
Data de inscriere : 10/12/2008

Pat Metheny Group Empty
MesajSubiect: Re: Pat Metheny Group   Pat Metheny Group EmptyJoi Mar 19, 2009 2:07 am

Ascultati The Way Up neaparat - e cel mai prog dintre toate Metheny-urile si e genial. Iar dvd-ul e ceva din alta lume. Asta e oarecum mai special - dar, cum da de inteles si lumea pe aici, cam toate sunt de calitate.

bibi a scris:
am și Offramp și Travels pe vinil prin casă, dar tot pe cele de mai sus le prefer din perioada Pat Metheny de dinainte de 90.

Nici Song X nu mi se pare un album rău deși este cu totul și cu totul altceva Shocked (Ornette Coleman, Prime Time & stuff)

The dark side of Pat Metheny poate fi audiată, însă, pe Zero Tolerance for Silence (brrr. cunosc pe cineva care l-a cumpărat) și pe agonizantul, delirantul și greaua încercare pentru nervii ascultătorului The Sign Of Four - triplu album înregistrat live împreună cu experimentalistul septuagenar Derek Bailey (mă chinuiesc de multă vreme să mă apropii de dînsul dar magneții noștri se nimeresc doar pe același pol)

Daca vrei o cale lejera de intrat in zona lui Bailey, incearca musai Mirakle, cu el, Jamaaladeen Tacuma la bass si Calvin Weston la baterie, scos in 2000 la Tzadik. E funky din cale-afara si asta-l face extrem de accesibil, iar combinatia dintre sectia ritmica si stilul lui Bailey (liber ca de obicei) e ceva inedit (si unic in discografia lui, cred - desi o chestie asemanatoare a facut si Evan Parker pe un album scos impreuna cu Jah Wobble tot prin aceeasi perioada). De acolo s-ar putea ca Bailey sa devina mai usor de acceptat. Alta varianta e albumul Ballads - nu l-am ascultat, dar se pare ca e o colectie de standarde jazz vechi personalizate la greu.

Zero Tolerance mie nu mi se pare prea grozav - a incercat el o chestie acolo, dar dupa atatia ani in care esti megavirtuoz si esti invatat sa canti ca si cum ai vrea sa se stie asta nu cred ca e usor sa abandonezi vocabularul si sa incerci sa fii free. Asta face albumul laudabil si interesant, dar cred ca e si o cauza de stangacie. Oricum, am inteles ca Pat tine mult la albumul ala. Sunt tare curios de ala triplu - deocamdata n-am avut dispozitie sa-l ascult - banuiesc ca e de mare adevar, iar descrierea ta e incitanta. Smile
Sus In jos
http://searaploaieparc.blogspot.com/
bibi
capodopera
bibi

Pat Metheny Group Empty
MesajSubiect: Re: Pat Metheny Group   Pat Metheny Group EmptyJoi Mar 19, 2009 5:23 pm

Uroboros a scris:
Daca vrei o cale lejera de intrat in zona lui Bailey, incearca musai Mirakle, cu el, Jamaaladeen Tacuma la bass si Calvin Weston la baterie, scos in 2000 la Tzadik. E funky din cale-afara si asta-l face extrem de accesibil, iar combinatia dintre sectia ritmica si stilul lui Bailey (liber ca de obicei) e ceva inedit (si unic in discografia lui, cred - desi o chestie asemanatoare a facut si Evan Parker pe un album scos impreuna cu Jah Wobble tot prin aceeasi perioada).

Interesant. Tacuma și Weston sînt prietenii mei (M.R.E., Lounge Lizards, etc ). O să încerc. Am mai avut diverse experiențe cu Bailey și Fred Frith dar nu m-au captivat suficient de tare.
Sus In jos
H to He
capodopera
H to He

Numarul mesajelor : 599
Data de inscriere : 16/01/2009

Pat Metheny Group Empty
MesajSubiect: Re: Pat Metheny Group   Pat Metheny Group EmptyVin Mai 01, 2009 6:46 pm

am achizitionat si eu de la libraria Caligraf un album Day Trip.
l-am ascultat de 2 ori pana acum si pot spuna ca m-a incantat.
daca ar fi sa recomand doar o piesa de pe el, ar fi day trip, ultima piesa a albumului si cea mai lunga.
https://www.youtube.com/watch?v=exuSMIguaOk - inregistrare live a piesei.
pe langa chitara (care suna uneori prea "dulceag") lui Metheny mi-a placut mult partea ritmica , mai ales tobele lui Sanchez. mi-ar place sa pot candva sa cand si eu la tobe si sa fiu in stare sa "tin" un astfel de ritm de uragan, care iese in evidenta doar atat cat trebuie si suna nemaipomenit.
Sus In jos
Uroboros
capodopera
Uroboros

Pat Metheny Group Empty
MesajSubiect: Re: Pat Metheny Group   Pat Metheny Group EmptySam Mai 02, 2009 4:44 pm

H to He a scris:
am achizitionat si eu de la libraria Caligraf un album Day Trip.
l-am ascultat de 2 ori pana acum si pot spuna ca m-a incantat.
daca ar fi sa recomand doar o piesa de pe el, ar fi day trip, ultima piesa a albumului si cea mai lunga.
https://www.youtube.com/watch?v=exuSMIguaOk - inregistrare live a piesei.
pe langa chitara (care suna uneori prea "dulceag") lui Metheny mi-a placut mult partea ritmica , mai ales tobele lui Sanchez. mi-ar place sa pot candva sa cand si eu la tobe si sa fiu in stare sa "tin" un astfel de ritm de uragan, care iese in evidenta doar atat cat trebuie si suna nemaipomenit.

Sa te uiti la dvd-ul Speaking of Now daca-l gasesti - sa vezi ce solo-uri toarna Sanchez pe-acolo. E impresionant.
Sus In jos
Ricochet
Keith Jarrett
Ricochet

Numarul mesajelor : 4389
Varsta : 35
Data de inscriere : 02/09/2007

Pat Metheny Group Empty
MesajSubiect: Re: Pat Metheny Group   Pat Metheny Group EmptySam Apr 03, 2010 3:43 pm

Gata, destul. Atatea albume incercate, atat de putine emotii produse.

Pat Metheny sux! Si albume marca "PM Group" sunt in speta cel mai flasc jazz pe care il am probabil in intreaga colectie.
Sus In jos
Uroboros
capodopera
Uroboros

Pat Metheny Group Empty
MesajSubiect: Re: Pat Metheny Group   Pat Metheny Group EmptySam Apr 03, 2010 9:56 pm

^Incearca asa:

Zero Tolerance for Silence
albumul cu Ornette Coleman (Song X)
The Sign of 4 (cu Derek Bailey si altii)

Fiecare e altceva. Si in nici un caz nu sunt flasce/flasti/marea mea dilema in momentul de fata e care-i pluralul de la "flasc".

Daca stie cineva, sa-mi zica si mie.
Sus In jos
radu
ritm

Numarul mesajelor : 148
Data de inscriere : 04/03/2008

Pat Metheny Group Empty
MesajSubiect: Re: Pat Metheny Group   Pat Metheny Group EmptySam Apr 03, 2010 10:12 pm

acu-s la moda pluralele alea cu -uri. pluralurile, pardon!

sa zic ontopic? mie imi place un album mai comercial, letter from home
Sus In jos
Ricochet
Keith Jarrett
Ricochet

Pat Metheny Group Empty
MesajSubiect: Re: Pat Metheny Group   Pat Metheny Group EmptySam Apr 03, 2010 11:00 pm

Song X e bun. Eu tinteam fix inspre Group.
Sus In jos
bibi
capodopera
bibi

Pat Metheny Group Empty
MesajSubiect: Re: Pat Metheny Group   Pat Metheny Group EmptyDum Apr 04, 2010 12:45 pm

Song X îmi plăcea (nu l-am mai pus de mult), Zero Tolerance sau Sign Of 4 nu prea ... Am cumpărat de curînd Orchestrion și nu m-a impresionat prea tare, cu Group am mai multe plăci (mai mult din rațiuni colecționare), în schimb îmi place albumul cu Moses și Pastorius, îmi plac cîteva bucăți solo pe harp-guitar. Pe Metheny îl ascult cu plăcere dacă e să fie pus de altcineva, dar atunci cînd sînt singur nu mă trage ața prea tare. Very Happy

Mai are o apariție interesantă pe un Steve Reich Smile
Sus In jos
andu
Dan Andrei Aldea
andu

Numarul mesajelor : 5354
Varsta : 42
Data de inscriere : 17/01/2007

Pat Metheny Group Empty
MesajSubiect: Re: Pat Metheny Group   Pat Metheny Group EmptyDum Apr 04, 2010 1:15 pm

^ In conditiile astea nu inteleg cum e atat de pretuit peste tot. E mai accesibil si mainstream? The Way Up e pe locul 1 la Fusion pe ProgArchives.

Am ascultat si eu un album mai vechi si un bootleg mai recent, si sa mor de plictiseala, nu alta Laughing
Sus In jos
bibi
capodopera
bibi

Pat Metheny Group Empty
MesajSubiect: Re: Pat Metheny Group   Pat Metheny Group EmptyDum Apr 04, 2010 1:38 pm

Da, cred că e mai accesibil și mainstream. Un experiment interesant. Am uploadat o grămadă de muzici pe youtube. Dintre toate, două au avut o audiență substanțială. Una a fost Kurt Rosenwinkel, și asta fiindcă nu prea sînt clipuri cu el. Al doilea e Metheny detașat față de restul urmăritorilor (printre care și John Coltrane și m-aș fi așteptat la o audiență mai mare în privința lui), deși geme internetul de clipuri cu Metheny.

Ce mă deranjează foarte tare la el ? Atunci cînd se exprimă electric cu ajutorul guitar-synthesizer (sau mai rău, cu synclavierul). A fost o modă la care au marșat și Abercrombie, Meola sau McLaughlin, din fericire o parte dintre ei au renunțat destul de repede. În plus Metheny pare să sufere de o oarecare monotonie visătoare ...
Sus In jos
Ricochet
Keith Jarrett
Ricochet

Pat Metheny Group Empty
MesajSubiect: Re: Pat Metheny Group   Pat Metheny Group EmptyDum Apr 04, 2010 7:14 pm

The Way Up este totusi ceva. L-am bagat in top 100 '00s din prima, dar acum, la reascultare, va avea loc si o reevaluare. Cam asa am inceput peripetia cu Metheny (ba nu, a fost Beyond The Missouri Sky cu Charlie Haden, care, ascultandu-l, chiar mi-a dat sperante), apoi mi-au placut si primele albume solo (Bright Size Life si Watercolours). Dup-aceea insa, n-am mai stiut ce se intampla.

Din toata selectia facuta de mine, 80-81 e reusit (dar bine, e cu Haden, DeJohnette si Mike Becker, deci cum sa nu iasa yummy), Rejoicing (iar cu Haden; dar n-am stabilit motivul exact pentru care e bun, a fost o prima auditie net superioara). Iar de Song X sau Wichita nu ma pot plange (desi cel de-al doilea, pe cat de notoriu, nu a avut magia de capodopera, pentru mine).
Sus In jos
Continut sponsorizat

Pat Metheny Group Empty
MesajSubiect: Re: Pat Metheny Group   Pat Metheny Group Empty

Sus In jos

Pat Metheny Group
Sus 
Pagina 1 din 1

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
Progressive Forum :: PROG MUSIC :: TRUPE-
Mergi direct la: