Progressive Forum
Doriti să reactionati la acest mesaj? Creati un cont în câteva clickuri sau conectati-vă pentru a continua.
Progressive Forum

Un forum care se vrea progresiv

AcasaAcasa  PortalPortal  CăutareCăutare  Ultimele imaginiUltimele imagini  ÎnregistrareÎnregistrare  Conectare  

Sfinx - Zalmoxe (1978)

In jos 
+3
CieL
nasti
Piotr Buendia
7 participan?i
AutorMesaj
Piotr Buendia
Robert Fripp
Piotr Buendia

Numarul mesajelor : 674
Data de inscriere : 13/09/2006

Sfinx - Zalmoxe (1978) Empty
MesajSubiect: Sfinx - Zalmoxe (1978)   Sfinx - Zalmoxe (1978) EmptySam Feb 10, 2007 10:42 pm

Sfinx - Zalmoxe (1978) Pozaep6
1. Ursitoarele
2. Blana de urs
3. Mierea
4. Pestera
5. Epifania
6. Furtuna cu trup de balour
7. Cãlãtorul prin nori
8. Kogaion
9. Epilog
10. Din nou acasã
11. Scufita Rosie
12. Fetele albine
13. Zmeul

Componenta:

Dan Andrei Aldea – chitara, clape, voce
Corneliu Bibi Ionescu - bass
Nicolae Enache - clape
Mihai Cernea – tobe

Zalmoxe reprezinta fara dar si poate apogeul trupei Sfinx. Terminat cu mult inainte de lansare, ba chiar era conceput ca dublu LP, Sfinx au intampinat o serie de greutati pentru inregistrarea materialului. Totusi, in 1978 este lansat Zalmoxe. Acesta este un album conceptual despre om si existenta lui, despre un om ce a devenit zeu. In album intalnim diferite motive ale mitologiei romanesti, simboluri sacre si magice. Este un rock progresiv cu inclinari spre simfonic, construit pe baza unui prog folk. Se vede scoala muzicienilor in piesele bine structurate, toate avand acelasi feeling melodic.
Inca din debutul discului (“Ursitoarele”, “Blana de urs”) suntem pusi la current cu alerta muta ce va urma. Totul se desfasoara comform unei simfonii nevoite parca. Pe alocuri suna a Gentle Giant, uneori a Jethro Tull, ba chiar si a Van Der Graaf Generator, dar de cele mai multe ori este Sfinx si stilul lor, destul de savant fata de ce se canta (si se canta) in Romania. Zvonurile cum ca Sfinx si chiar Zalmoxe sunt copii ale occidentului nu m-au atins si pe mine, considerand albumul ca fiind chiar o revelatie. Desfasurarea simfoniei despre care vorbeam ajunge la apogeu odata cu “Calatorul prin nori”. Prima varianta a se incheie dupa 9 piese, cu “Epilog”. Dar Aldea a mai adaugat ca bonus inca 4 piese care se leaga cat de cat de acelasi subiect. Un pasaj cel putin interesant il reprezinta si “Fetele albine”.” Zmeul” incheie albumul intr-un mod aparte.
Zamolxe, alaturi de Cantafabulele celor de la Phoenix sunt discurile de capatai ale progului romanesc si nu numai, poate chiar ale rockului.
Sus In jos
https://progressiveforum.forumgratuit.ro
nasti
Roger Waters
nasti

Numarul mesajelor : 159
Varsta : 63
Data de inscriere : 17/12/2006

MesajSubiect: Re: Sfinx - Zalmoxe (1978)   Sfinx - Zalmoxe (1978) EmptyDum Feb 25, 2007 8:12 pm

Citat :

Zamolxe, alaturi de Cantafabulele celor de la Phoenix sunt discurile de capatai ale progului romanesc si nu numai, poate chiar ale rockului.

Subscriu! Cool
Sus In jos
CieL
nota
CieL

Numarul mesajelor : 18
Data de inscriere : 27/09/2006

MesajSubiect: Re: Sfinx - Zalmoxe (1978)   Sfinx - Zalmoxe (1978) EmptyLun Feb 26, 2007 3:41 pm

O descriere care face sa-ti lase gura apa. Si tocmai prezenta topicului Sfinx Experience de la capitolul Formatii m-a facut sa imi iau, zilele trecute, CD-ul si sa reascult acest album dupa foarte multi ani (ma rog, vreo 10-12...).
Dupa o prima reascultare tre' sa recunosc ca nu m-a impresionat mai mult decat o facuse pe la jumatea anilor '90. Inseamna ca mai trebuie aprofundat.

In ceea ce priveste comparatia cu Cantafabule, iterata si la topicul de la Formatii, in ce ma priveste opera Phoenix-ului e muuuult peste Zalmoxe.
Sus In jos
andu
Dan Andrei Aldea
andu

Numarul mesajelor : 5354
Varsta : 42
Data de inscriere : 17/01/2007

MesajSubiect: Re: Sfinx - Zalmoxe (1978)   Sfinx - Zalmoxe (1978) EmptyJoi Aug 30, 2007 3:00 pm

Sincer n-am simtit "substratul" folk pe care s-ar ridica "tendintele" simfonice ale albumului, mie mi s-a parut symphonic 100%. E adevarat ca se face de obicei o distinctie intre Symphonic-ul de prima era (70-75, aici fiind vorba de perioada clasica YES, Genesis, Focus, PFM si italienii, etc) si Symphonic-ul de doua era (care incepe cu "Voyage of the Acolyte" si mai contine Genesis post-Gabriel, Camel, Grobschnit, Locanda delle Fate, Eloy, etc; e un simfonic mai soft care premerge Neo-Prog-ul). As zice ca Zalmoxe se inscrie exemplar in Symphonic-ul de a doua generatie.
Am descoperit chiar ca, spre neplacerea mea, are un sound Neo foarte accentuat, dar sunt sigur ca sunetul asta infundat tipic Neo-ului vine de la tehnica de inregistrare primitva (insuficiente canale pt fiecare instrument ==> modificarea intentiilor sonore ale artistului, mai ales pe partea de efecte de spatiu, claritate si "sound warmth"). Nu-mi place deloc Neo Prog-ul si de cand am descoperit coincidenta asta de sound nu mai pot sa ascult Zalmoxele cu aceeasi placere, sper sa-mi treaca repede.
In alta ordine de idei, are cineva versurile? As da orice pt ele.

Inca o chestie. Aldea s-a disociat complet si, pare-se, si definitiv de tot ce inseamna Sfinx. Optiunile de la reeditarea "Zalmoxe"-lui apartin exclusiv, Electrecordului, nu Aldea a ales bonus tracks-urile. Asta si pentru ca ei detin drepturile de autor. In timpul comunismului, cand ajungeai sa inregistrezi la Electrecord (si numai acolo puteai), trebuia sa semnezi o cedare a drepturilor de autor catre Electrecord, si erai platit cu o suma modesta, reprezentand suma a catorva salarii medii (nu stiu daca per trupa sau per membru). Asa ca nimic nu se poate face de catre artisti, decat cu acordul Electrecord, care stim cat de descuiati sunt... Din cate stiu asta e si scandalul dintre Phoenix si Electrecord, Phoenix detine (nu stiu cum) benzile master de la Cantafabule, insa drepturile de autor apartin Electrecord... De asta CD-ul a aparut la Genius. Cat priveste "Zalmoxe", mi-as fi dorit o alta alegere a bonus tracks-urilor, doar "Din nou acasa" e Symphonic si "rimeaza" cu albumul.
Sus In jos
andu
Dan Andrei Aldea
andu

MesajSubiect: Re: Sfinx - Zalmoxe (1978)   Sfinx - Zalmoxe (1978) EmptyMar Sept 25, 2007 4:27 am

Cea mai buna recenzie pe care am citit-o vreodata la Zalmoxe e cea a prietenului meu croat Moris, pe care o citez integral aici:

SFINX — Zalmoxe

Review by

clarke2001

(Moris Mateljan)

PROG REVIEWER

Sfinx - Zalmoxe (1978) 4stars
When my mother told me that she plans to go to Romania to discover the unknown, I
took a quick browse on the Internet, and I gave her the list of Romanian prog bands
that I was able to find on web.
Two weeks later she came back with loads of souvenirs, Dracula T-shirt, few Romanian
recorders and small flutes and a yellow cassette.

That yellow cassette appeared to be SFINX'es "Zalmoxe", poor edition without any
details in inner sleeve, not even the year of issue. Just terribly printed list of
tracks, and these track appeared to be in different order from the CD issues that
I've found on Web. Maybe because of tape length. And no bonus tracks here. So I
placed a tape into my cassette player...

...and didn't move or breathe for next 45 minutes.
What can I say about this gem? It sounds like these guys came out of nowhere,
reinventing the music and making an album that can't be compared to anything, because
it's so unique.

There are quite a few multilayered vocals, based on orthodox monastery prayers.
Somehow that reminds me of QUEEN, rather than URIAH HEEP or GENTLE GIANT. Electric
guitar is doing some nice job here and there, but the keyboards got the prominent
role. You can here some nice odd time signature sequences (based on the Balkan music)
that reminds me of LEB I SOL or perhaps AREA's synth solos (only not so raw) and calm
pads surrounding the vocals. These pads are the reason why this album sounds ahead of
its time, really, it sounds like a mixture of symphonic keyboard oriented rock and
ballads that could perfectly fit in a role of any of the 1980's world soccer championship
anthems. But don't get me wrong, this formula works fine, because every moment you
can expect a cross fade between ballad part and some absolutely insane sounds.
Production is fine, sounds quite polished (in a good way).

Again, what can I say... I'm hesitating to give this album five stars because of
occasional inconsistencies (some tracks are not weaker, they're just less enjoyable),
and because some tracks could've been more developed. Actually, they are developed
enough, but in which direction? This album is so strange, and so hard to rate. I
guess you can easily call it a masterpiece, or dislike it...but definitely well worth
giving a try.
Sus In jos
badmech
nota
badmech

Numarul mesajelor : 41
Varsta : 38
Data de inscriere : 19/10/2007

MesajSubiect: Re: Sfinx - Zalmoxe (1978)   Sfinx - Zalmoxe (1978) EmptyVin Oct 19, 2007 11:54 pm

Am reusit cu greu sa dau de el, cei drept codat la Sad 128kbps... dar intr-adevar albumul este unul din rarele exemple de rock progresiv sincronizat la curentul din anii 70. Superb...deci, ca in filmul acela cu revolutia, se pare ca a fost si la noi rock progresiv Smile
Sus In jos
http://dakull.blogspot.com/
andu
Dan Andrei Aldea
andu

MesajSubiect: Re: Sfinx - Zalmoxe (1978)   Sfinx - Zalmoxe (1978) EmptyVin Oct 19, 2007 11:57 pm

Sus In jos
Negru Voda
nota
Negru Voda

Numarul mesajelor : 45
Varsta : 38
Data de inscriere : 17/11/2007

MesajSubiect: Re: Sfinx - Zalmoxe (1978)   Sfinx - Zalmoxe (1978) EmptyDum Noi 18, 2007 11:54 am

E destul de bun albumul, prima jumatate fiind perfecta, dar parca a 2-a cam lasa de dorit. Cred ca baietii ramasesera fara inspiratie...
Ce ma streseaza pe mine cel mai mult e ca mai toate albumele romanesti au o calitate audio de KKO. L-am ascultat atat pe pick-up cat si pe radio3net, dar nu exista diferenta de calitate (poate si discul meu e oleaca tocit).

@ andu
Ai dreptate. Dupa parerea mea, albumul nu are ce cauta la prog-folk fiindca elementele folkiste nu sunt suficiente. Numarul mare de clape (synth etc.) folosite il face potrivit pentru rubrica de symph prog. Poate vorbesti si tu cu niste admini pe acolo pe la PA sa il mute acolo unde ii e locul.
Sus In jos
Aldi
Bill Bruford
Aldi

Numarul mesajelor : 1928
Data de inscriere : 05/06/2007

MesajSubiect: Re: Sfinx - Zalmoxe (1978)   Sfinx - Zalmoxe (1978) EmptyDum Noi 18, 2007 12:08 pm

Intre vinil si CD nu e nicio diferenta. Electrecordul nu a lucrat deloc la masterizare.
Sus In jos
Continut sponsorizat

MesajSubiect: Re: Sfinx - Zalmoxe (1978)   Sfinx - Zalmoxe (1978) Empty

Sus In jos

Sfinx - Zalmoxe (1978)
Sus 
Pagina 1 din 1
 Subiecte similare
-
» Sfinx
» SFINX-Lume Alba