1. Fear of a Blank Planet (7:29)
2. My Ashes (5:07)
3. Anesthetize (17:42)
4. Sentimental (5:26)
5. Way Out of Here (7:37)
6. Sleep Together (7:29)
Componenta:
Steven Wilson / vocals, guitar, piano
Richard Barbieri / keyboards, synthesizers
Colin Edwin / bass guitar
Gavin Harrison / drums & percussion
Mult asteptatul album isi face in sfarsit aparitia. Dupa audierea Blackfieldului II si a catorva sampleuri pe progarchives nu ma asteptam decat la acelasi Wilson, neschimbat. Porcupine Tree nu ne arata alta fata, sau o alta atitudine, dar parca “Fear Of A Blank Planet” vrea sa ne spuna ceva ce nu a mai fost spus de catre ei. Intr-adevar atmosfera psihedelica – din plin. Productia este (altfel nici nu se putea) de nota 10. Totul e luat in serios, doar a trecut vremea cacialmalelor si casetelor ce au dat nastere la “On The Sunday Of Life”. Oricum, ideea de baza e ca Porcupine Tree e una dintre cele mai “serioase” trupe ale momentului.
Albumul incepe cu piesa de titlu, “Fear Of A Blank Planet”. Are aceleasi scapari (paradoxal, dar intentionate) de pe “In Absentia” si “Deadwing”. Cred ca e cea mai buna prestatie a lui Gavin Harrison pe care am auzit-o. Odata cu prima piesa, imi dau seama ca totul se potriveste de minune. “My Ashes” are un text pesimist specific, pe un fond foarte bine armonizat (in special chitara-pian). Apogeul e atins pe “Anesthetize”. O piesa de care avea nevoie Wilson, pentru a intra (daca nu era deja) printer mari compozitori ai momentului. E geniala. Se trece la nenumarate stari, ai impresia ca totul se petrece foarte lent, cand de fapt este invers. Subiectiv, nesubiectiv, dar “Anesthetize” e cea mai buna piesa de la Porcupine Tree. Rareori se mai intampla pe la trupele contemporane astfel de “exceptii” des intalnite in anii ’70. Sintetizatoarele isi fac treaba cu brio, iar la chitara solo apare (surpriza!) Alex Lifeson. Da un aer metalic si soft care este probabil doza de originalitate pe care o da “Fear Of A Blank Planet”.
Asa cum era normal, dupa o capodopera in adevaratul sens al cuvantului merge si ceva mai comun, din nou ceva tipic: “Sentimental”. Urmeaza “Way Out of Here”. Aici apare ca invitat muzicianul meu preferat, Robert Fripp. Cum era si normal nu se putea ca Fripp sa urmeze niste norme, asa ca nu isi face aparitia ca fiind chitarist. El se ocupa de anumite sunete ce perinda prin piesa. “Sleep Together” inchide parca albumul. Nu are ceva aparte, nu lasa loc nici unei interpretari. Imi lasa gustul de generic.
Un disc foarte bun. Merita si nu trebuie ratat!