PSYCHO SYMPHONY - Arta muzicii
Vă propun un mic experiment : luați tehnica instrumentală de la Atheist, complexitatea compozițională de la Dream Theater și elementele de bază Voivod din perioada '88-'89, peste care suprapuneți puțin din vocea procesată de la Cynic și - hocus pocus - va ieși Psycho Symphony, cea mai bizară și originală formație de metal de pe tărâmurile mioritice, care în ciuda faptului că există de 15 ani, reprezintă încă pentru mulți, o necunoscută. Despre opening act-ul de la Atheist, posibilitatea apariției unui nou album de studio sau recitalul de la Maximum Rock Festival, ne-a vorbit Emil Gherasim, care pentru acest interviu, a fost reprezentantul "simfoniei bolnave".
1. Salut, Emil ! Pe data de 21 iunie, ați deschis împreună cu cei de la Taine, concertul giganților de la Atheist, despre care am aflat că sunt una dintre principalele voastre preferințe în materie de muzică. Am fost foarte uimit să văd câ Chris Baker (chitară) și Kelly Shaefer (voce) au venit în fața scenei, au aplaudat și au făcut fotografii în timpul recitalului Psycho Symphony. Ce ați simtit în acele momente ? De altfel, ce v-au comunicat băieții după concert referitor la prestația voastră ? Mai țineți legătura cu ei ?
Concertul Atheist a fost un eveniment deosebit pentru noi și ne-am simțit onorați să cântăm în deschidere, lucru care și-a făcut efectul așteptat... Am avut emoții foarte mari, dar până la urmă lucrurile au ieșit cu bine. Cei de la Atheist au fost foarte impresionați de prestația noastră și a celor de la Taine, cu multe complimente la adresa noastră. Ei sunt adevărați fani ai metalului progresiv-tehnic, și asta s-a văzut foarte clar.
2. Din 2002, de la "Schizoid" încoace, Psycho Symphony a rămas inactivă pe plan discografic. Care este cauza acestei situații nefavorabile ? Am auzit că plănuiți un disc nou ! Îmi poți spune care sunt variantele provizorii pentru titlul viitorului material ? Dar amănunte referitoare la piese, minutaj, copertă, etc.?
Sunt mai multe motive care au blocat activitatea noastră discografică și situația este destul de complicată, însă șansa de-a scoate un nou album, cândva în viitor, nu este exclusă. Ne vedem la repetiții foarte rar, fiecare își are slujba lui și timpul liber este din ce în ce mai limitat. Avem multe piese noi, mai precis needitate până acum, și multe neterminate. Chiar dacă am reuși să terminăm în întregime materialul muzical, nu am idee cine ar putea finanța un astfel de proiect. În cele mai multe cazuri, ai de-a face cu oameni de afaceri care sunt obsedați de-a semna contracte și de-a pune condiții nejustificate la adresa trupelor. Lucrurile nu sunt așa cum mi-am inchipuit eu cu mulți ani în urmă, și crede-mă, sunt cu adevărat întristat din cauza asta. Singurul lucru ce compensează această stare este că activitatea noastră concertistică este din ce în ce mai accentuată și reacția fanilor la concerte este tot mai pozitivă.
3. Ați avut reprezentații scenice, pe deoparte în România, pe de cealalta în Ungaria. Unde ați fost mai bine primiți ? La noi sau la maghiari, și de ce ?
Între 1993-1997, pe plan autohton am fost apreciați, însă fără prea mare efect vizibil (desigur, fără să uit de premiile primite la concursuri și de ajutorul celor care au sprijinit trupa sub diferite forme), iar după '97 am fost uitați complet până cam prin 2002-2003, când cu apariția vestitului promo "Schizoid", am reușit să atragem atenția organizatorilor și mass-mediei din România și am început să fim invitați din nou la manifestări mai importante. în perioada în care am reușit să prindem niște concerte în Ungaria, situația era oarecum diferită față de concertele din România, deoarece acolo se știa exact cum se "consuma" muzica noastră, deci nu părea a fi ceva extraterestru. Însă de atunci lucrurile s-au schimbat mult. Începând cu Taine Fest 2004 și continuând cu multe concerte Metalhead, ne-am dat seama că există un public destul de numeros și la noi în țară, care este în temă cu metalul progresiv și că acest public poate fi cu adevărat impresionat de activitatea unei asemenea trupe.
4. Existați ca formație din anul 1992, corect ? Dacă v-ați fi născut în Florida, să zic, și nu în România, credeți că ați fi ajuns la fel de apreciați/cunoscuți precum Atheist, Cynic sau Death, spre de exemplu ?
Nu se știe. Până la urmă, munca fiecăruia va fi apreciată într-un fel sau altul. Important este că acel lucru să îl faci din suflet. Poate sună banal, însă adevărat. Unde o faci? Asta nu prea are importanță. Muzica noastră conține o serie de elemente a căror proveniență este foarte greu de depistat, poate și mai greu de înțeles. Și totuși... poate toate astea au vreo legătură cu zona și cultura în care ne-am născut și în care continuăm să trăim.
5. Anul acesta se împlinesc 15 ani de la înființarea trupei Psycho Symphony ! Ce diferențe găsești între perioada de acum un deceniu și jumătate și cea din prezent ? Pe care o îndrăgești mai tare ?
Nu văd prea mari diferențe, ceea ce probabil pentru mulți însemnează un lucru nenorocos, însă eu cred că în cazul nostru, tocmai ăsta este motivul pentru care mai existăm. Faptul că urmărim aceeași idee de care eram obsedați pe vremuri, fără să ne autocopiem sau să devină plictisitoare. Diferențele sunt deci minore și sincer nu mă aștept la lucruri prea deosebite legate de viitorul trupei.
6. Știindu-te un mare cinefil, îți pun o întrebare mai aparte : dacă am compara formația Psycho Symphony cu un regizor de filme, iar albumele "Silent Fall" și "Schizoid" cu peliculele acestuia, care ar fi, în viziunea ta, regizorul respectiv și filmele sale ?
Sunt câțiva regizori sau filme care mă impresionează, dar nu mă consider cinefil. Vizionez relativ rar filme, însă ca să-ți răspund la întrebare, cred că dacă am combina filmele de animație ale fraților Quay cu scenele de vis ale lui Lynch adăugând un mic rafinament absurd, ar fi ceva care se apropie de lumea noastră muzicală.
7. Îți mai propun o întrebare la fel de ciudată: definește muzica de pe "Silent Fall" prin cinci albume de metal, care consideri că au contribut la realizarea acestui material !
Cele cinci albume de metal care ne-au influențat în mod indirect în perioada în care am compus "Silent Fall" ar fi: Psychotic Waltz - "Into the Everflow", Cynic - "Focus", Mekong Delta - "Principle of Doubt", Atheist - "Unquestionable Presence" și Voivod - "Nothingface".
8. Peste foarte puțin timp, în luna august, veți cânta la Maximum Rock Festival. Ce așteptări ai de la acest festival ? O să împărțițti scena cu greii metalului: Overkill, U.D.O, Grave Digger, Orphaned Land s.a.m.d.
De obicei, nu avem așteptări prea mari. Pentru noi, fiecare concert este la fel de important și efortul depus este la fel de mare. Desigur, mai rar sunt excepții, cum a fost cel de la Atheist, unde am fost mai emoționați ca altă dată. Totuși sperăm să iasă cât mai bine...
9. Am auzit, de asemenea, ca ați mai participat și la ediția din 2002 a acestui festival. Ce amintiri legate de recitalul de acum cinci ani de la Cluj ai ?
Dacă-mi amintesc bine, sonorizarea era cam slăbuță, însă era bine mediatizată și am fost bine primiți de public.
10. Nu știu ce întrebări să-ți mai pun, cam atât ! Prestația voastră la Maximum Rock Festival să fie una cu mult succes și mult pubilc !
Mulțumim pentru posibilitatea acestui interviu și ne vedem la Maximum Rock Festival 2007!
(Matei Pescăruș)
COMPONENȚĂ :
Emil Gherasim - voce, chitară
Attila Mogyoros - chitară
Robert Gindele - bass
Gabor Gindele - tobe
DISCOGRAFIE :
Silent Fall - 1997
Schizoid (EP) - 2002