| Rock Progresiv vs. Prog | |
|
|
Autor | Mesaj |
---|
andu Dan Andrei Aldea
Numarul mesajelor : 5354 Varsta : 42 Data de inscriere : 17/01/2007
| Subiect: Rock Progresiv vs. Prog Mier Dec 30, 2009 6:51 pm | |
| Asta e o discutie prea interesanta ca sa o lasam ascunsa, asa ca reiau aici distinctia pe care am facut-o: rock-ul progresiv-ul include asa numitul "prog" dar mai cuprinde si alte lucruriri pe langa.Toate stilurile de rock pot deveni progresive, cu conditia ca asupra sound-ului specific al stilului respectiv sa se aplice principiile muzicale "magice". Ca asta se intampla pe aproape fiecare nou stil de rock... cred ca deja trebuie sa ne obisnuim cu ideea. La fel cum a patit-o rock-ul clasic, la fel a patit-o si rock-ul alternativ, care a fost "progresat" in post-rock sau math-rock si in alte chestii care inca nu au un nume (gen Tortoise, Flaming Lips, Radiohead 2000-2003, etc.). Au mai patit-o si metalul si hardcore-ul. Ca treaba asta nu s-a simtit foarte tare in mainstream, e alta poveste. Sunt inca putini fanii de metal sau alternativ care stiu ca din stilul care le place s-a desprins o ramura de rock progresiv. Eticheta de "prog" s-a consacrat prin aplicarea asupra acelei imense cantitati de rock progresiv, mai ales clasic (anii 70) care se defineste prin cateva trasaturi fundamentale: interplay-ul instrumental si anumite influente compozitionale si sonore luate din jazz si muzica clasica. Acesta e "trunchiul" rock-ului progresiv. Chiar si asa, nici in "era clasica" "prog"-ul nu insemna tot rock-ul progresiv. In zonele de experiment psihedelic si avangarda se facea rock progresiv care nu avea nici o legatura cu "prog"-ul. Hope that helps
Ultima editare efectuata de catre andu in Mier Dec 30, 2009 7:00 pm, editata de 1 ori | |
|
| |
andu Dan Andrei Aldea
| Subiect: Re: Rock Progresiv vs. Prog Mier Dec 30, 2009 6:59 pm | |
| Apropo, tocmai am ascultat un album misto de post-rock cu vioara si chiar constatam surprins ca sunt acelasi principii muzicale ca pe "Il Tempo Della Gioia" (Quella Vecchia Locanda, 1974) sau pe "Cei ce ne-au dat nume" (Phoenix, 1973), dar aplicate pe o "materie prima" complet diferita. | |
|
| |
GentleG Kerry Minnear
Numarul mesajelor : 2383 Varsta : 67 Localisation : Pantagruel's Land Data de inscriere : 18/10/2007
| Subiect: Re: Rock Progresiv vs. Prog Mier Dec 30, 2009 7:02 pm | |
| "Rock Progresiv vs. Prog" Poate cel mai frumos titlu de subiect de pe acest forum ...pana acum | |
|
| |
andu Dan Andrei Aldea
| Subiect: Re: Rock Progresiv vs. Prog Mier Dec 30, 2009 7:10 pm | |
| Eu sper mai degraba sa reusim o controversa pe trei pagini, prea a scazut activitatea pe forum de-o vreme. Inca o precizare: daca se poate face rock progresiv din cel alternativ sau din hardcore, metal etc., asta nu e meritul lor, ci a celor care aplica ideile muzicale progresive pe ele. | |
|
| |
GentleG Kerry Minnear
Numarul mesajelor : 2383 Varsta : 67 Localisation : Pantagruel's Land Data de inscriere : 18/10/2007
| |
| |
andu Dan Andrei Aldea
| Subiect: Re: Rock Progresiv vs. Prog Mier Dec 30, 2009 7:21 pm | |
| ^ E vorba de reveniri succesive, ritmice, in valuri, ale "lead instruments", peste care se adauga o viora continua, usor psihedelica. Evident ca dincolo de ideea muzicala care e aceeasi, rezultatul nu seamana deloc in nici unul din cele trei cazuri.
Trupa e Nice Wings, Icarus!, n-as recomanda-o decat amatorilor de post-rock/post-metal. E fain ce fac ei, dar tot albumul e facut pe baza aceleiasi idei, in timp ce Phoenix si Q.V.L. au folosit ideea asta pe vreo 5-10 minute din albumele lor si au incercat si alte idei (de unde si diferenta de valoare). | |
|
| |
H to He capodopera
Numarul mesajelor : 599 Data de inscriere : 16/01/2009
| Subiect: Re: Rock Progresiv vs. Prog Mier Dec 30, 2009 11:10 pm | |
| recomand si eu trupa Bright Red Paper (violoncel in loc de vioara). post-rock cu influente predominant din muzica simfonica.
legat de discutia inceputa, eu as spune art-rock (mai general) in loc de progressive rock (prog fiind abrevierea de la progressive poate aparea o confuzie). si pentru cineva care nu a ascultat pana acum prea multe genuri de muzica, pentru o mai buna intelegere a trend-urilor din muzica pop-rock (si de dragul clasificarilor), as imparti acest gen de muzica in 4-5 mari subgenuri care se intersecteaza: - pop-rock clasic (60,70, 80, 90-...); - art-rock (60-70, 80, 90-...); - punk/alternativ (70-80,90-...), care poate fi impartit intre genurile de mai sus; - metal (70, 80, 90...); - preponderent experimental (60...), care poate fi impartit intre genurile de mai sus sau poate fi scos din categoria de muzica pop(ulara). | |
|
| |
sixth nota
Numarul mesajelor : 4 Data de inscriere : 01/02/2011
| Subiect: Re: Rock Progresiv vs. Prog Mar Feb 01, 2011 8:49 pm | |
| | |
|
| |
Ricochet Keith Jarrett
Numarul mesajelor : 4389 Varsta : 35 Localisation : La capătul lumii Data de inscriere : 02/09/2007
| Subiect: Re: Rock Progresiv vs. Prog Mar Feb 01, 2011 10:10 pm | |
| | |
|
| |
Continut sponsorizat
| Subiect: Re: Rock Progresiv vs. Prog | |
| |
|
| |
| Rock Progresiv vs. Prog | |
|