| Viitorul muzicii progresive | |
|
+6Zarec Piotr Buendia Ricochet andu GentleG romanbun 10 participan?i |
|
Autor | Mesaj |
---|
GentleG Kerry Minnear
Numarul mesajelor : 2383 Varsta : 67 Localisation : Pantagruel's Land Data de inscriere : 18/10/2007
| Subiect: Re: Viitorul muzicii progresive Sam Ian 09, 2010 3:57 pm | |
| ...si cu astea fuse zise , nu e nici un "smilies" cu aplauze in lista de animatie | |
|
| |
andu Dan Andrei Aldea
Numarul mesajelor : 5354 Varsta : 42 Data de inscriere : 17/01/2007
| Subiect: Re: Viitorul muzicii progresive Sam Ian 09, 2010 4:46 pm | |
| D'accord. | |
|
| |
H to He capodopera
Numarul mesajelor : 599 Data de inscriere : 16/01/2009
| Subiect: Re: Viitorul muzicii progresive Dum Ian 10, 2010 1:58 pm | |
| dupa ce ca mai sunt 26.615 persoane in lumea asta care au acces la internet interesate inca relativ activ de rock-ul progressive... (o sa revin si cu niste statistici mai relevante cand am timp de pe Last Fm). pe arhiva metalelor sunt 50.011 persoane inregistrate si peste 70.000 trupe! eh, metalul e usor de facut. in timisoara sunt cu zecile, de la trupe amatoare la vedete underground internationale. muzica electronica a explodat la un nivel cum nici un alt gen de muzica nu a facut-o. dar asta inseamna si ca s-a diluat mult. hip-hop-ul intr-o mai mica masura, data fiind monotonia specifica genului (preenta de altfel si in muzica rock actuala). si nici peste 40-50 de ani nu cred ca o sa apara vre-un album de muzica noua (hip-hop, electronic) in vre-un top 100 (chiar si al popularitati) printre cele mai bune albume (apreciate) din toate timpurile. si poate 80 din acele albume o sa fie din perioada 60-70. (eh, poate Public Enemy si Tupac o sa apara cu ceva). viitorul muzici asa cum il vad eu este ecletismul. (de toate, insa cu cap si sa transmita un mesaj) | |
|
| |
Uroboros capodopera
Numarul mesajelor : 689 Varsta : 39 Localisation : Oxford Data de inscriere : 10/12/2008
| Subiect: Re: Viitorul muzicii progresive Dum Ian 10, 2010 2:19 pm | |
| - H to He a scris:
- eh, metalul e usor de facut.
Param pam paaaaaaaaaaaaam. Booooooiiiiiiinnnnnnngggg. Did he REALLY say that?!!!! Ouch. | |
|
| |
Uroboros capodopera
Numarul mesajelor : 689 Varsta : 39 Localisation : Oxford Data de inscriere : 10/12/2008
| Subiect: Re: Viitorul muzicii progresive Dum Ian 10, 2010 2:24 pm | |
| | |
|
| |
H to He capodopera
| Subiect: Re: Viitorul muzicii progresive Dum Ian 10, 2010 7:55 pm | |
| - Uroboros a scris:
- O lista orientativa: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_electronic_music_genres
EDIT: De fapt, asta mi se pare o lectura foarte instructiva (si mai relevanta decat lista): http://en.wikipedia.org/wiki/Electronic_music (sectiunile despre musique concrete, scoala de la Cologne, IRCAM, muzica acusmatica, EAI sunt porti de intrare in tot atatea lumi paralele). cred ca am citit acest articol acum vre-o 2 ani. am ascultat si eu si am strans pe DVD-uri muzica unor astfel de compozitori (Edgard Varèse, Pierre Henry, Karlheinz Stockhausen, John Cage, Iannis Xenakis, Luciano Berio, Terry Riley, La Monte Young, György Ligeti, Philip Glass, etc). in ce priveste muzica electronica pop, imi plac genuri cum ar fi Intelligent Dance Music (IDM), Glitch, Ambient, Drone, Trip-hop si uneori Electro-Jazz, Industrial si Jungle/Drum and bass. o buna comparatie intre cele 2 mari categorii de muzica se poate evidentia in copy-paste-ul de mai jos: Stockhausen commented: “ I heard the piece Aphex Twin of Richard James carefully: I think it would be very helpful if he listens to my work "Song of the Youth," which is electronic music, and a young boy's voice singing with himself. Because he would then immediately stop with all these post-African repetitions, and he would look for changing tempi and changing rhythms, and he would not allow to repeat any rhythm if it varied to some extent and if it did not have a direction in its sequence of variations.[40] ” Aphex Twin responded: "I thought he should listen to a couple of tracks of mine: 'Didgeridoo,' then he'd stop making abstract, random patterns you can't dance to". muzica electronica are insa dezavantaje, oricine cu un calculator si internet poate sa gaseasca un soft pentru "facut" muzica si sa devina muzician. poti si sa inventezi ce gen vrei de muzica, poti si sa le inregistrezi si sa le distribui pe internet. in ce priveste muzica rock este putin mai greu. iti trebuie instrumente muzicale, trebuie sa ai cunostinte elementare despre cum sa canti... iar ca sa faci muzica rock mai ambitioasa iti trebuie sa stapanesti bine instrumentul, virtuozitate si cunostinte solide de teorie muzicala. pentru jazz si muzica simfonica iti mai trebuie ceva pe langa cunosinte si multa munca, geniu. nu prea cunosc exceptii, insa din incursiunile muzicienilor pop pe taramul muzici culte, din ce-am ascultat eu, sunt lucrari relativ mediocre (Waters, McCartney, Lord). poate daca as asculta muzica intr-o sala de concert mi-as schimba parerea. (un alt minus al muzici electronice si rock, sunetele nu sunt naturale, precum in jazz si muzica simfonica). | |
|
| |
Uroboros capodopera
| Subiect: Re: Viitorul muzicii progresive Dum Ian 10, 2010 10:41 pm | |
| ^Foarte, foarte tare citatul. Ma rog, raspunsul lui AFX e tampit (abstract nu e totuna cu random, cel putin nu in cazul lui Stock), dar nici provocarea aluilalt nu poate fi luata in serios. E vorba de cu totul alt limbaj, la fel de demn de atentie din partea unui ascultator interesat. Amandoi au facut pentru muzica foarte mult si mie de pilda mi-au oferit multe momente de wow, wtf, this is the shit s.a.m.d. - ceea ce e excelent. Cu ce zici in ultimul paragraf nu pot sa fiu de acord, sorry. Ca un lucru e mai greu de facut ca altul sau ca daca vrei sa faci muzica "clasica" tre sa astepti ma intai sa chelesti si alte asemenea considerente e complet irelevant pentru valoarea muzicii pe care o faci. O mare parte din muzica pe care eu o consider fantastica a fost facuta de tipi care habar n-au de chestii gen "sa-ti stapanesti bine instrumentul" sau "notiuni elementare despre cum sa canti" - muzica traditionala din Burundi sau muntii Camerunului, Derek Bailey cantand free improv pe o chitara dezacordata, Sachiko M generand ore intregi de sine waves si nimic altceva, Merzbow si intreaga scoala de japanoise, Darkthrone asaltand lumea cu black metal primitiv de garaj, Chris Watson inregistrand animale din savana si punandu-le pe album ca muzica concreta, John Cage compunand concerte dupa indicatii primite din I'Ching http://en.wikipedia.org/wiki/I_Ching - lucruri minunate care nu-ti cer sa faci conservatorul. E clar ca concertul lui Jon Lord e o fasole obosita, poti sa o compari cu un compozitor serios si sa zici asta - dar asta nu-ti spune nimic despre valoarea lui Deep Purple. E cu totul altceva, nu putem sa judecam dupa "ia sa te vad, tu poti sa scrii o simfonie? nu? I rest my case". Also, sunete naturale? Doar in field recordings gasesti asa ceva. Asculta EAI (electroacoustic improvisation), e o arie destul d evasta, noua si relativ activa inca, echivalentul aproximativ al expresionismului abstract din artele vizuale - in muzica. Si, well, e muzica electronica. | |
|
| |
H to He capodopera
| Subiect: Re: Viitorul muzicii progresive Dum Ian 10, 2010 11:02 pm | |
| - Uroboros a scris:
- ^Foarte, foarte tare citatul. Ma rog, raspunsul lui AFX e tampit (abstract nu e totuna cu random, cel putin nu in cazul lui Stock), dar nici provocarea aluilalt nu poate fi luata in serios. E vorba de cu totul alt limbaj, la fel de demn de atentie din partea unui ascultator interesat. Amandoi au facut pentru muzica foarte mult si mie de pilda mi-au oferit multe momente de wow, wtf, this is the shit s.a.m.d. - ceea ce e excelent.
Cu ce zici in ultimul paragraf nu pot sa fiu de acord, sorry. Ca un lucru e mai greu de facut ca altul sau ca daca vrei sa faci muzica "clasica" tre sa astepti ma intai sa chelesti si alte asemenea considerente e complet irelevant pentru valoarea muzicii pe care o faci. O mare parte din muzica pe care eu o consider fantastica a fost facuta de tipi care habar n-au de chestii gen "sa-ti stapanesti bine instrumentul" sau "notiuni elementare despre cum sa canti" - muzica traditionala din Burundi sau muntii Camerunului, Derek Bailey cantand free improv pe o chitara dezacordata, Sachiko M generand ore intregi de sine waves si nimic altceva, Merzbow si intreaga scoala de japanoise, Darkthrone asaltand lumea cu black metal primitiv de garaj, Chris Watson inregistrand animale din savana si punandu-le pe album ca muzica concreta, John Cage compunand concerte dupa indicatii primite din I'Ching http://en.wikipedia.org/wiki/I_Ching - lucruri minunate care nu-ti cer sa faci conservatorul. E clar ca concertul lui Jon Lord e o fasole obosita, poti sa o compari cu un compozitor serios si sa zici asta - dar asta nu-ti spune nimic despre valoarea lui Deep Purple. E cu totul altceva, nu putem sa judecam dupa "ia sa te vad, tu poti sa scrii o simfonie? nu? I rest my case".
Also, sunete naturale? Doar in field recordings gasesti asa ceva.
Asculta EAI (electroacoustic improvisation), e o arie destul d evasta, noua si relativ activa inca, echivalentul aproximativ al expresionismului abstract din artele vizuale - in muzica. Si, well, e muzica electronica. eu unul am descoperit muzica primitiva a lumii datorita unui compozitor de muzica abstracta contemporana, Henry Cowell. am cautat muzica de-a lui de pe net si am gasit Primitive Music of the World. intre timp am cateva DVD-uri cu tot felul de cantece primitive din toata lumea. mi-au placut mai mult cei din africa centrala (pigmeii fac o muzica polifonica incredibila) si insulele Indoneziei si din Pacific. si Mongolii, cu tipul lor specific de a canta din gat. de o vreme ascult doar muzica conventionala (rock clasic, alternativ, prog, jazz usor). insa mi-ar place sa pot ascuta din aria EAI muzica lui Mircea Florian, care din cate stiu are multe compozitii (cand am deschidere pt asa ceva). | |
|
| |
Uroboros capodopera
| Subiect: Re: Viitorul muzicii progresive Lun Ian 11, 2010 12:11 am | |
| ^ Pai deci stii despre ce vorbesc. Pigmeii aia nu sunt mari maestri instrumentisti sau genii in compozitie, deci de ce le-am cere altora sa fie?
Flroain n-are treaba cu EAI. N-am ascultat ce a facut, dar probabil ca are ceva conexiuni cu experimentele electroacustice mai timpurii (gen Ussachevsky? nu stiu). EAI e cu accent pe "I", adica improvisation, si e un curent care a prins contur in anii '90. Bine, radacinile sunt in muzica facuta de AMM de pilda in anii '60 (nu-s nici eu bine informat in privinta asta), dar e bine de inceput cu Keith Rowe in principiu, pentru ca el este tata lor. Erstwhile Records e o casa de discuri specializata pe zona EAI si catalogul lor e practic un fel de istorie bine documentata a genului. | |
|
| |
H to He capodopera
| Subiect: Re: Viitorul muzicii progresive Lun Ian 11, 2010 11:34 pm | |
| felul in care compozitiile clasice patrund prin urechile majoritati ascultatorilor (mai rar jazz-ul) si transmit ceva acolo; muzica nu ii lasa indiferenti, nu e doar entertainment... si sunt compozitii complexe si totodata accesibile. sunt multe feluri/genuri de muzica, dar cel putin pentru aceasta parte a lumii (Europa si poate America de N), muzica clasica ramane cel mai inalt reper.
cand ma las de jazz/prog o sa intru adanc in muzica experimentala de toate felurile. sunt sigur ca in final o sa renunt aproape complet, cum am facut si cu metalul acum 2-3 ani si punk-ul cand eram adolescent. | |
|
| |
bibi capodopera
Numarul mesajelor : 594 Localisation : Bucuresti Data de inscriere : 23/09/2008
| Subiect: Re: Viitorul muzicii progresive Mar Ian 12, 2010 1:14 am | |
| - H to He a scris:
- sunt sigur ca in final o sa renunt aproape complet, cum am facut si cu metalul acum 2-3 ani si punk-ul cand eram adolescent.
am un sentiment de deja-vu | |
|
| |
bibi capodopera
| Subiect: Re: Viitorul muzicii progresive Sam Ian 23, 2010 11:46 pm | |
| | |
|
| |
andu Dan Andrei Aldea
| Subiect: Re: Viitorul muzicii progresive Mar Mar 02, 2010 9:31 pm | |
| | |
|
| |
andu Dan Andrei Aldea
| Subiect: Re: Viitorul muzicii progresive Mar Mar 02, 2010 9:54 pm | |
| | |
|
| |
andu Dan Andrei Aldea
| Subiect: Re: Viitorul muzicii progresive Vin Mar 12, 2010 5:22 am | |
| | |
|
| |
bibi capodopera
| Subiect: Re: Viitorul muzicii progresive Vin Mar 12, 2010 8:47 am | |
| Asta mi s-a părut cea mai optimistă (sau pozitivă dacă vreți) parte din articol The economic downturn obviously has dinged music retailers, but it has had an unexpected benefit for stores trafficking in used wax and discs: Jobless folks are unloading their collections out of desperation, providing bonanzas for scourers of the used bins. David Miranda, manager of Everyday Music's Capitol Hill store—an even more vast all-things-to-all-people place abounding with new and used CDs, vinyl, cassettes, DVDs, and audio accessories—says, "The stuff customers are bringing in is unbelievable. Huge collections full of amazing stuff I thought I would never see. Probably stuff people thought they'd never sell, but now they have mortgages to pay and no job.E super viitorul | |
|
| |
Aldi Bill Bruford
Numarul mesajelor : 1928 Localisation : Baia Mare Data de inscriere : 05/06/2007
| Subiect: Re: Viitorul muzicii progresive Vin Mar 12, 2010 10:24 pm | |
| | |
|
| |
andu Dan Andrei Aldea
| Subiect: Re: Viitorul muzicii progresive Dum Mar 21, 2010 3:09 pm | |
| | |
|
| |
bibi capodopera
| Subiect: Re: Viitorul muzicii progresive Lun Mar 22, 2010 9:01 am | |
| cu singura observație că nu este vorba de un business ci de un hobby pro-bono | |
|
| |
andu Dan Andrei Aldea
| Subiect: Re: Viitorul muzicii progresive Lun Mar 22, 2010 2:04 pm | |
| exact | |
|
| |
andu Dan Andrei Aldea
| Subiect: Re: Viitorul muzicii progresive Mier Aug 11, 2010 2:53 pm | |
| | |
|
| |
bibi capodopera
| Subiect: Re: Viitorul muzicii progresive Mier Aug 11, 2010 9:56 pm | |
| așa să fie cum spui tu E vorba de reeditări pe vinil în varianta 45 ture/min în loc de 33. E ca la magnetofoane une aveai de ales între viteza 9.5 sau 19 cm/sec. Viteza mai mică înseamnă mai multă muzică pe o bandă în schimb viteza mare aduce spor de calitate. Un vinil normal de 33 rpm are cam 15 - 30 min pe o față (edițiile vechi mai înghesuiau șanțurile iar cele noi nu mai fac economie). Edițiile 45 rpm au informația unui album dispusă pe două viniluri, în mod uzual. Șmecheria este că brațul de pickup (excepție cel tangențial) citește diferit șanțurile din exteriorul plăcii față de cele din interior, existînd șansa să distorsioneze pe cele din urmă. Prin împărțirea unui material pe mai multe plăci se evită dispunerea de informații la cotor în schimb faci scurtă la mînă schimbînd discuri. Înafară de asta mai există discuri mai groase în carne (așa zisele ediții 180 gr sau 200 gr) și astfel mai stabile la vibrații. | |
|
| |
andu Dan Andrei Aldea
| Subiect: Re: Viitorul muzicii progresive Vin Sept 03, 2010 1:17 am | |
| | |
|
| |
andu Dan Andrei Aldea
| Subiect: Re: Viitorul muzicii progresive Joi Oct 07, 2010 12:26 am | |
| | |