Progressive Forum
Doriti să reactionati la acest mesaj? Creati un cont în câteva clickuri sau conectati-vă pentru a continua.
Progressive Forum

Un forum care se vrea progresiv

AcasaAcasa  PortalPortal  CăutareCăutare  Ultimele imaginiUltimele imagini  ÎnregistrareÎnregistrare  Conectare  

Classical music box

In jos 
+6
Piotr Buendia
andu
Aldi
GentleG
romanbun
Ricochet
10 participan?i
Mergi la pagina : 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Urmatorul
AutorMesaj
Ricochet
Keith Jarrett
Ricochet

Numarul mesajelor : 4389
Varsta : 35
Data de inscriere : 02/09/2007

Classical music box Empty
MesajSubiect: Classical music box   Classical music box EmptyJoi Apr 17, 2008 12:01 pm

La insistenta si nerabdarea a cel putin doi membri de pe aici (inclusiv eu Laughing) si la voturile "majoritare" a 5 membri din cei 14-15 care colaboreaza cel mai constant pe site ( Laughing ), declar deschis topicul destinat muzicii clasice.

Sugestia lui Piotr a fost de a crea topicul aici, desi parerea mea e ca, din moment ce e si un loc unde sa notezi ce ai ascultat (separand cumva muzica clasica de restul genurilor ce-s audiate), s-ar putea integra si in aceiasi sectiune in care e si "ce-ai ascultat chiar acum". Om vedea.

Iata, asadar, un topic destinat muzicii clasice, in primul rand pentru a mentiona orice muzica de acest gen ati ascultat. Sigur, cateva persoane si-au exprima dorinta de a invata, cu ocazia asta, ceva, dar sa nu se creada ca facem numai un topic de analize si de invataturi. Dupa mood, a va exprima sentimentele, preferintele, gusturile si impresiile e la fel de binevenit.

Classical music box Coverbf1

http://www.mediafire.com/?xymng4r9gye

Inagurez topicul cu un upload al unei simfonii cunoscute, foarte frumoase si, in paralel, de mare importanta: Simfonia a IX-a in Do major, numita si "Marea Simfonie". Versiunea care v-o ofer este una care imi place in mod deosebit, la conducerea Filarmonicii din Berlin fiind marele Herbert von Karajan.

Schubert este considerat un compozitor clasico-romantic (care nu-i acelasi lucru cu un romantic clasic, acolo il avem pe Brahms), fiindca prin muzica si stilul sau apartine atat perioadei tarzii (si, in fond, depasite) a clasicismului si noului suflu romantic. Este un muzician care, in mare parte, a lucrat in serviciul regelui si a evitat (sau n-a fost acceptat de) marea societate muzicala, infiintand prin urmare seratele camerale, in compania prietenilor, serate ce au ramas cunoscute drept "schubertian(/d)e".

Schubert se remarca prin muzica de lied, culegand peste 600 de poeme, majoritatea ale unor poeti putin cunoscuti (de Wilhelm Müller intotdeauna numai asa veti auzi). Unele lieduri sunt stranse si in cicluri, muzica fiind expresiva, bazata pe subiectul literar si, ulterior, de un dramatism feroce.

In muzica instrumentala si simfonica, se remarca evolutia muzicii lui Schubert de la divertisment si stangacie la sublim, complex si romantism. Este si cazul simfoniilor, primele 4 sau 5 fiind clasice, usoare, putin dezechilibrate, pe cand cele tarzii sunt contradictorii: pe unele, precum a VII-a, Schubert le-a facut praf lasandu-le neterminate, in schimb Simfonia a VIII-a, deasemenea "Neterminata", este o capodopera, iar Simfonia a IX-a, "Marea Simfonie", prezinta dimensiuni si forte. Acolo unde simfonismul lui Beethoven s-a oprit, cel al lui Schubert era deja in directia "marii simfonii" - rezultatul final fiind aceasta simfonie. De retinut, melodia ca the one thing that matters most.

Simfonia a IX "Marea Simfonie" de Schubert e un deliciu. E si una din cele patru-cinci simfonii care-mi plac cel mai mult.

Va urez auditie placuta si astept impresii. Smile
Sus In jos
romanbun
capodopera
romanbun

Numarul mesajelor : 766
Varsta : 62
Data de inscriere : 16/01/2008

MesajSubiect: Re: Classical music box   Classical music box EmptyJoi Apr 17, 2008 7:06 pm

Hmmmm...daca asa incepe micutu' de rico ce ne facem cand da drumul la cai- a se citi cand isi intra in pita(paine)... affraid Razz Razz Razz
Am inceput sa iau notita(Schubert IX).
Sus In jos
romanbun
capodopera
romanbun

MesajSubiect: Re: Classical music box   Classical music box EmptyJoi Apr 17, 2008 8:56 pm

II. Andante con moto
cam aici am ajuns, senzatiile sufletesti... optimism ,dar si gingasie in unele pasaje lirice. O muzica plina de viata ,de incredere. Mi-e greu sa ma esprimez , sunt trairi sufletesti. Muzica simfonica e fara cuvinte , merge pe caile sufletului alien , mintea e asa si ea pe acolo. tongue
Daca stii mai multe despre opera ,ai putea poate si intelege mai multe.
Sus In jos
GentleG
Kerry Minnear
GentleG

Numarul mesajelor : 2383
Varsta : 67
Data de inscriere : 18/10/2007

MesajSubiect: Re: Classical music box   Classical music box EmptyJoi Apr 17, 2008 8:57 pm

Am si eu vreo 20 de cd-uri de muzica clasica dar le-am ascultat pe sarite(adica rasfoite).Cele mai aparte din "classic collection" sunt doua cu Paul McCartney(in calitate de compozitor)-"Standing Alone" si "Working Classical"
Sus In jos
http://rateyourmusic.com/~GentleG
Ricochet
Keith Jarrett
Ricochet

MesajSubiect: Re: Classical music box   Classical music box EmptyJoi Apr 17, 2008 9:18 pm

^si...ceea ce compune merge drept muzica clasica? Neutral

I smell money.
Sus In jos
Aldi
Bill Bruford
Aldi

Numarul mesajelor : 1928
Data de inscriere : 05/06/2007

MesajSubiect: Re: Classical music box   Classical music box EmptyJoi Apr 17, 2008 9:20 pm

Am sa punctez acum doar cateva dintre lucrarile clasice preferate.

Beethoven – Concertele pentru pian (mai ales cele de la 2 la 5)
Beethoven – Simfoniile (in mod deosebit nr 5)
Beethoven – Concertul pt vioara si orchestra
Mozart – Concertul pentru pian nr 23
Mozart – Requiem
Brahms – Cele doua concerte pt pian
JS Bach – Suitele pentru orchestra
JS Bach – Concertul pt doua viori
Grieg – Concertul pt pian
Dvorak – Simfonia 9
Mahler – Simfoniile
Rachmaninov – Concertul pt pian nr 2

Si inca multe altele…

Lipsuri (foarte putin ascultati): Bruckner, Bartok, si cu siguranta multi, multi altii.
Sus In jos
romanbun
capodopera
romanbun

MesajSubiect: Re: Classical music box   Classical music box EmptyJoi Apr 17, 2008 9:25 pm

Pe cele 2 parti finale: allegro vivace ...se incinge hora... mai multa energie , trairi mai puternice. E o lucrare iertata fie-mi espresia relativ usoara , comestibila pentru un public mai larg. Beethoven e clar calibru greu. Mie personal mi-a placut aceasta simfonie si fiind prima pe care o ascult din creatia lui Schubert ma face sa mai "gust" si altceva din operele lui simfonice. Cred ca urmeaza a 8-a ... Günter Wand - Berliner Philarmoniker. Nu am timpul sa ascult cat am deja acasa... pale
Sus In jos
Ricochet
Keith Jarrett
Ricochet

MesajSubiect: Re: Classical music box   Classical music box EmptyJoi Apr 17, 2008 9:51 pm

Aldi a scris:
Am sa punctez acum doar cateva dintre lucrarile clasice preferate.

Beethoven – Concertele pentru pian (mai ales cele de la 2 la 5) ->> Basketball
Beethoven – Simfoniile (in mod deosebit nr 5) --> pa-pa-pa-pam! Laughing
Mozart – Concertul pentru pian nr 23 --> recunosc ca sunt cam in plop cu cunostiintele mele despre Mozart, stiu ca nr.21 este preferatul preferatelor
Brahms – Cele doua concerte pt pian ->> Basketball!!! nr.2 e unul din preferatele mele
JS Bach – Suitele pentru orchestra cele Brandenburgice sa inteleg?
Dvorak – Simfonia 9 one of my absolute favorite
Mahler – Simfoniile care? toate? Wink Basketball
Rachmaninov – Concertul pt pian nr 2 pentru mine, concertul nr.3 e fantastic; intotdeauna nu mi-a placut in mod special nr.2
Sus In jos
GentleG
Kerry Minnear
GentleG

MesajSubiect: Re: Classical music box   Classical music box EmptyJoi Apr 17, 2008 9:59 pm

Ricochet a scris:

I smell money.
toate sunt compozitii de muzica clasica gen "orchestral chamber music",nu piese de ale Beatlesilor,interpretate de London Symphony Orchestra....si McCartney are vechime in acest domeniu muzical."Standing Alone " a rasunat si in aula Ateneului Roman acu ceva ani.
PS:si Mike Oldfield a avut incercari in domeniu (inainte de Tubular bells)
Sus In jos
Ricochet
Keith Jarrett
Ricochet

MesajSubiect: Re: Classical music box   Classical music box EmptyJoi Apr 17, 2008 10:17 pm

GentleG a scris:
Ricochet a scris:

I smell money.
toate sunt compozitii de muzica clasica gen "orchestral chamber music",nu piese de ale Beatlesilor,interpretate de London Symphony Orchestra....si McCartney are vechime in acest domeniu muzical."Standing Alone " a rasunat si in aula Ateneului Roman acu ceva ani.
PS:si Mike Oldfield a avut incercari in domeniu (inainte de Tubular bells)

must listen.
Sus In jos
GentleG
Kerry Minnear
GentleG

MesajSubiect: Re: Classical music box   Classical music box EmptyVin Apr 18, 2008 9:02 am

^ ok, mess me Very Happy
Sus In jos
romanbun
capodopera
romanbun

MesajSubiect: Re: Classical music box   Classical music box EmptyVin Apr 18, 2008 4:14 pm

Azi la emisiunea Cafeneaua literara a Dlui Todea de pe RRCultural a fost invitata o tanara absolventa a Conservatorului bucurestean: Ana Cristina Silvestru. O prezenta tonica , inteligenta , plina de energie si de talent , tot asa ca si al nostru rico lol! . Si printr altele zice ea ca un interpret ca sa se ridice la masura lucrarii pe care o pune pe masa sufletului lui catre ascultator ,trebuie sa se documenteze serios despre compozitor , perioada istorica in care a fost scrisa si dedesupturili tatiiii ca sa iasa traba bine. Asta e in legatura cu ce ziceam eu mai sus: ca am trairi , sentimente doar , fara a avea si partea rationala , de cunoastere alaturea. Efectiv am SUPT acea emisiune!
Sus In jos
Aldi
Bill Bruford
Aldi

MesajSubiect: Re: Classical music box   Classical music box EmptyVin Apr 18, 2008 7:56 pm

Ricochet a scris:
Aldi a scris:
Nu e vorba de concertele Brandenburgice si nici de suitele engleze sau de cele franceze ci de cele 4 suite pentru orchestra ale lui Bach.
In ce priveste simfoniile lui Mahler, e vorba in principal de 1 si de 4. trebuie sa recunosc insa ca, cu toate ca le-am ascultat pe toate, nu am insistat prea mult pe unele dintre ele, asa ca in timp mai pot sa apara schimbari in preferintele mele legate de muzica lui Mahler.
Sus In jos
Ricochet
Keith Jarrett
Ricochet

MesajSubiect: Re: Classical music box   Classical music box EmptyVin Apr 18, 2008 10:08 pm

Aldi a scris:
Ricochet a scris:
Aldi a scris:
Nu e vorba de concertele Brandenburgice si nici de suitele engleze sau de cele franceze ci de cele 4 suite pentru orchestra ale lui Bach.
In ce priveste simfoniile lui Mahler, e vorba in principal de 1 si de 4. trebuie sa recunosc insa ca, cu toate ca le-am ascultat pe toate, nu am insistat prea mult pe unele dintre ele, asa ca in timp mai pot sa apara schimbari in preferintele mele legate de muzica lui Mahler.

@Bach: ok, scuze, my bad. Smile

@Mahler: sincer, nr.1 pentru mine e simfonia cea mai cantata, pe cand nr.4 nu e tocmai "evoluata", in comparatie cu nr.3, deci mi-a placut mai putin.
bun insa si asa.
Sus In jos
Ricochet
Keith Jarrett
Ricochet

MesajSubiect: Re: Classical music box   Classical music box EmptyVin Apr 18, 2008 10:10 pm

Concert simfonic azi, am ascultat

Liszt - Concertul pentru pian si orchestra, solist Naoko Azaki
Beethoven - Simfonia op.125 nr.9 "Corala"

A fost aniversarea unui an de cand Filarmonica s-a intors in sala de dinainte de Revolutie, deci...mult tamtam, ceva mai putina muzica speciala.

Voi reasculta mai tarziu Liszt cu Martha Argerich, intotdeauna simt nevoia sa fac asta, mai ales cand ascult un Liszt ce nu a fost cantat extraordinar.
Sus In jos
Ricochet
Keith Jarrett
Ricochet

MesajSubiect: Re: Classical music box   Classical music box EmptyLun Apr 21, 2008 11:13 am

Azi dimineata:

Simfonia a X-a de Gustav Mahler, neterminata
Claudio Abbado, Berlin Philarmoniker

Cu asta, am reusit o prima integrala a simfoniilor de Mahler!! Very Happy Very Happy
Sus In jos
romanbun
capodopera
romanbun

MesajSubiect: Re: Classical music box   Classical music box EmptyLun Apr 21, 2008 11:18 am

Un instrument in care ma regasesc este cello. Suite sau concerte...
Deocamdata Vivaldi si Bach , dar mai am si altii care asteapta sa-i AUDIEZ Wink
Sus In jos
romanbun
capodopera
romanbun

MesajSubiect: Re: Classical music box   Classical music box EmptyLun Apr 21, 2008 11:21 am

Mahler este un compozitor profund religios-adeca spiritual.
rico da un replay pe el.Cand vei putea...rabbit
Sus In jos
Ricochet
Keith Jarrett
Ricochet

MesajSubiect: Re: Classical music box   Classical music box EmptyLun Apr 21, 2008 11:51 am

romanbun a scris:
Un instrument in care ma regasesc este cello. Suite sau concerte...
Deocamdata Vivaldi si Bach , dar mai am si altii care asteapta sa-i AUDIEZ Wink

Suitele pentru violoncel de Bach = sunny sunny
Sus In jos
Ricochet
Keith Jarrett
Ricochet

MesajSubiect: Re: Classical music box   Classical music box EmptyLun Apr 21, 2008 11:52 am

romanbun a scris:
Mahler este un compozitor profund religios-adeca spiritual.
rico da un replay pe el.Cand vei putea...rabbit

nu stii cat dau replay, rb, e simfonistul meu preferat in momentul acesta. Smile

filosofia si religia in muzica simfonia a lui Mahler - de discutat pe larg odata.
Sus In jos
Ricochet
Keith Jarrett
Ricochet

MesajSubiect: Re: Classical music box   Classical music box EmptyLun Apr 21, 2008 9:59 pm

Recital "extraordinnaire" Alexandru Tomescu - Horia Mihail la filarmonica.

Sonate pentru vioara si pian de Mozart si Beethoven
Rondo Capriccioso de Saint-Saens
Dansul vrajitoarelor si Variatiunile Moise de Paganini
Sus In jos
Ricochet
Keith Jarrett
Ricochet

MesajSubiect: Re: Classical music box   Classical music box EmptyJoi Apr 24, 2008 8:02 pm

Bruckner - Simfonia a IX-a (Orch. Simf. Radiodif. Koln, Gunter Wand)
Sus In jos
Ricochet
Keith Jarrett
Ricochet

MesajSubiect: Re: Classical music box   Classical music box EmptySam Apr 26, 2008 10:03 am

Bruckner - Simfonia a VII-a (Orch. Nat. Franceza, Kurt Masur)

o interpretare mai putin speciala.
Sus In jos
Aldi
Bill Bruford
Aldi

MesajSubiect: Re: Classical music box   Classical music box EmptySam Apr 26, 2008 10:36 am

Cand am putin timp:

Beethoven - "Simfonia nr. 9"
Ensemble Philharmonia
Conductor: Carlo Pantelli
Sus In jos
romanbun
capodopera
romanbun

MesajSubiect: Re: Classical music box   Classical music box EmptySam Apr 26, 2008 1:05 pm

CANTARILE PATIMILOR CORUL ATHOS
Sus In jos
Continut sponsorizat

MesajSubiect: Re: Classical music box   Classical music box Empty

Sus In jos

Classical music box
Sus 
Pagina 1 din 10Mergi la pagina : 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Urmatorul
 Subiecte similare
-
» World Music