|
| Classical music box | |
|
+6Piotr Buendia andu Aldi GentleG romanbun Ricochet 10 participan?i | |
Autor | Mesaj |
---|
andu Dan Andrei Aldea
Numarul mesajelor : 5354 Varsta : 42 Data de inscriere : 17/01/2007
| Subiect: Re: Classical music box Sam Sept 26, 2009 10:07 pm | |
| | |
| | | andu Dan Andrei Aldea
| Subiect: Re: Classical music box Lun Oct 05, 2009 12:51 am | |
| Urmarile scandalului de la Filarmonica sunt consistente, pare-se: Concertul propriu-zis? Unul trist! Sala? Pe jumătate goală joi seară; sau pe jumătate plină ar spune cei optimiști! Un concert împlinit, și acesta pe jumătate. A fost literalmente „salvat“ de la prăbușire de dirijorul corului, de Iosif Ion Prunner. Simfonia a 4-a în fa minor, de Ceaikovski? A fost realizată parțial. Finalul a fost cântat literalmente „pompieristic“; repede și tare! Momente de derută la suflătorii de lemn. Oricum, orchestra Filarmonicii bucureștene a avut mai mare nevoie de Cristian Mandeal decât Mandeal însuși de acest ansamblu! Trist și adevărat. http://www.cotidianul.ro/galceava_la_filarmonica-99992.html | |
| Subiect: Re: Classical music box Mar Oct 06, 2009 12:40 am | |
| Radio Romania Muzical are un nou site si, uraa, streaming. Se poate ascultat chiar la o calitate bunicica (128 kilo stereo). Din pacate nu are si text deci nu pot sa stiu cine canta decat daca prind "introducerea". In momentul asta ascult ceva de secol 20, avangardistic si haios, ca un fel de Univers Zero fara rock. http://muzical.radioromania.ro./ | |
| | | Ricochet Keith Jarrett
Numarul mesajelor : 4389 Varsta : 35 Localisation : La capătul lumii Data de inscriere : 02/09/2007
| Subiect: Re: Classical music box Mar Oct 06, 2009 2:22 am | |
| - andu a scris:
- Radio Romania Muzical are un nou site si, uraa, streaming. Se poate ascultat chiar la o calitate bunicica (128 kilo stereo). Din pacate nu are si text deci nu pot sa stiu cine canta decat daca prind "introducerea". In momentul asta ascult ceva de secol 20, avangardistic si haios, ca un fel de Univers Zero fara rock.
http://muzical.radioromania.ro./ am observat schimbarea. streaming aveau si inainte, cam tot asa cum l-ai descris | |
| Subiect: Re: Classical music box Mar Oct 06, 2009 2:30 am | |
| hmm. tin minte ca mai demult am incercat sa vad daca ii pot prinde online si nu am reusit. dar cat de demult? posibil, cand am ajuns in franta in primavara asta. | |
| Subiect: Re: Classical music box Sam Oct 10, 2009 2:13 am | |
| | |
Numarul mesajelor : 4389 Varsta : 35 Localisation : La capătul lumii Data de inscriere : 02/09/2007
| Subiect: Re: Classical music box Sam Oct 10, 2009 12:14 pm | |
| Cateva - z.B Concertgebouw cu Janssons. | |
| | | romanbun capodopera
Numarul mesajelor : 766 Varsta : 62 Localisation : nascut in Baia Mare Data de inscriere : 16/01/2008
| Subiect: Re: Classical music box Lun Oct 19, 2009 8:26 pm | |
| | |
Numarul mesajelor : 766 Varsta : 62 Localisation : nascut in Baia Mare Data de inscriere : 16/01/2008
| Subiect: Re: Classical music box Mar Noi 10, 2009 8:20 pm | |
| Pierre Fournier - Aristocrat of the Cello zzzzzzzzuperrrrrrrrrrrrrr! 1+1=1 Pierre+violoncel=MUZICA | |
| Subiect: Re: Classical music box Sam Noi 14, 2009 4:49 pm | |
| Tablouri intr-o expozitie de M-R | |
| Subiect: Re: Classical music box Sam Noi 14, 2009 5:56 pm | |
| Orizonturile avantgardiste se deschid pentru mine tot mai mult, iar mai recent apar si nume romanesti. Sunt influentat din toate partile sa ascult, chiar si din nesimtirea colegilor mei cursanti, care vin la seminare dedicate muzicii romanesti din a doua jumatate a sec. XX ca sa se vaite ca se asculta muzica romaneasca din a doua jumatate a sec. XX si cred ca dau o lovitura moralizatoare cu intrebarea "ce-i frumos in asta?" sau, mai misto, "la ce ne ajuta asta?". Anyway, saptamana asta este vorba despre Octavian Nemescu (tatal regretatului regizor - California Dreaming etc.). Culmea, chiar si profesoara si-a dat cu parerea ca Nemescu are genul de idei speciale (daca as rezuma in doua detalii, ar fi "muzica intoarsa pe dos" - gen Nonsimfonia a V-a, care merge de la final la inceput - si "orientari arhetipale") care sunt transpuse intr-o muzica infiorator de dificila. Eu unul simt insa ca ma atrage ca un magnet, fata de alte auditii, si nu-s nici tare de-acord cu parerea dansei. I-am cerut imprumut discul Metabizantinirikon - Trisson - Sonatu(h)r si asta audiez in weekend-ul acesta. Mi-am descarcat si tot ce-am putut gasit pe net (muzica.cimec.ro). Cam asa ar arata partitura la Metabizantinirikon. | |
| | | Uroboros capodopera
Numarul mesajelor : 689 Varsta : 39 Localisation : Oxford Data de inscriere : 10/12/2008
| Subiect: Re: Classical music box Dum Noi 15, 2009 3:56 am | |
| ^ Cool stuff. Vreau si eu sa ascult Nemescu, l-am tot auzit mentionat in contexte interesante. Potrivit discogs.com, exista cel putin un disc oficial cu compozitiile lui, aparut prin '91 la Electrecord (cu Metabizantinirikon si Trisson), dar in nici un caz nu pare a fi de gasit pe internet. Ai putea sa recomanzi o sursa/poate ai ceva la indemana? E valabil si pentru Costin Cazaban si Horia Surianu, alti indivizi pe care mi-ar placea sa-i ascult, dar n-am de unde sa-i iau. In aceeasi ordine de idei, daca nu-ti sunt deja cunoscuti, iti recomand (va recomand tuturor de fapt ) Horatiu Radulescu si Iancu Dumitrescu, doi megagrei ai muzicii contemporane, care au facut de ceva decenii incoace niste chestii cum nu s-a mai auzit pe nicaieri prin lume pana la ei. Ambii au inregistrari relativ numeroase, deci nu e imposibil de gasit/ascultat. Puncte de intrare in zona Radulescu ar fi, de pilda, String Quartet no. 4 (inregistrat de cvartetul Arditti), cd-ul cu Sensual Sky si Iubiri (lucrari pentru ansambluri ceva mai ample) sau magnifica Cinerum (un requiem tarziu, pentru diverse instrumente si patru voci, o chestie de mare gravitate si efect). Dumitrescu apare de obicei in tandem cu Ana-Maria Avram si au scos vreo 20-30 de cd-uri la casa proprie de discuri (Edition Modern), distribuite de ReR Megacorp prin alte parti daca nu ma insel - si amandoi scriu chestii oarecum in aceeasi zona a muzicii asa-zis "spectrale", dar un pic mai freaky decat Radulescu, desi e greu de inchipuit. Dumitrescu si Avram sunt activi, si in Romania, si prin alte parti, iar daca aveti vreo ocazie sa-i vedeti pe undeva cu ansamblul Hyperion, sa mergeti neaparat (cu ei apare uneori si Tim Hodgkinson, cunoscut poate unora ca fost membru in Henry Cow, compozitor destul de interesant la randul lui). In afara de ei, o trebusoara interesanta e albumul din '76 al lui Costin Miereanu, "Luna Cinese", o bijuterie de musique concrete si nu chiar. Oricum, foarte funny faza cu "la ce ne ajuta asta" si cu profa probabil nu tocmai "la zi" cu muzicile recente. In ciuda semi-anonimatului impus de comunism si apoi sustinut de dezinteresul colectiv fata de chestii interesante, in Romania au lucrat si inca lucreaza oameni care contribuie serios la intinderea elasticului in muzica "clasica" contemporana. Si asta fara sa-i luam in calcul pe Ligeti, Xenakis, Kurtag sau Bartok, nascuti si ei, tehnic vorbind, in Romania. | |
| Subiect: Re: Classical music box Dum Noi 15, 2009 1:15 pm | |
| Am mentionat o sursa in postul anterior. Intra pe muzica.cimec.ro, sau si mai direct, pe http://audio.cimec.ro/. Gasesti destule de Nemescu, si mai sunt si alte inregistrari, cu multi alti compozitori. La discul Electrocord ma refeream si eu ca l-am primit imprumut. Metabizantinirikon e valabil pe site, e si cea mai buna piesa dintre cele trei, dar daca vrei Trisson si Sonatu(h)r, da-mi un mesaj, si ti le trimit. Horia Surianu mai ca era sa-l interpretez, mi-a oferit profesoara o creatie recenta de-a lui, Sonatina, dar intr-un final am cantat Dans diabolique de Eugen Cuteanu. Nu stiu, deocamdata, de unde sa culeg inregistrari cu Cazaban si Surianu, ma mai documentez si eu. Mersi de recomandari, pe filiera Dumitrescu - Avram am mai ascultat, in schimb Radulescu si Miereanu nu. Profesoara de cultura muzicala/istoria muzicii e la curent cu muzica recenta, si-a facut si doctorat din asta - doar Nemescu in mod particular nu-i prieste. Ne-a povestit apoi ca si maestrul Remus Georgescu stramba din nas la Nemescu. Pe Gyorgy Kurtag l-am "aprofundat" luna trecuta, asa cum fac acum cu Nemescu, atunci cand a venit in Timisoara sa-l faca Facultatea Doctor Honoris Causa. Din pacate insa, s-a angajat in prea multe activitati in acea saptamana, joi dand un recital solo la Piaristi (acolo unde a studiat), vineri fiind omagiat de Filarmonica, asa incat pana la festivitate, s-a imbolnavit, si s-a amanat tot. La cons am audiat lucrarea ...concertante..., iar acasa am descarcat un torent mare cu lucrari, din care deocamdata am ascultat doar Botschaften des verstorbenen Fraeuleins R.V. Trussowa, Op.17 si doua cvintete. Uneori Kurtag pare atras de sintetizatoare, asa cum Nemescu e de Tonband (banda magnetica), rezultatele fiind destul de interesante. Dar parca mai mult Kurtag Jr. il influenteaza spre electronic - i-am ascultat Kurtagonals, de anul acesta. Bunicel, dar nu in intregime reusit. | |
| Subiect: Re: Classical music box Dum Noi 15, 2009 4:02 pm | |
| Vorbeam de Radulescu mai inainte, si acum ii ascult o piesa (Khufu's Serpent) cantata de Art Zoyd. | |
Numarul mesajelor : 689 Varsta : 39 Localisation : Oxford Data de inscriere : 10/12/2008
| Subiect: Re: Classical music box Lun Noi 16, 2009 12:59 am | |
| LOL nu stiam ca piesa aia e cantata de Art Zoyd. E cam dark asa, ce-i drept, ca pentru ei. Am luat piesele de pe site-ul ala, dar nu-mi place sistemul asta "la gramada". O sa vad daca le pot asambla in niste grupuri de piese care chiar au aparut impreuna pe un disc oficial - altfel nu le ascult. Cu alte cuvinte, o sa-ti scriu un pm. Pe Kurtag nu-l stiu prea bine, am ascultat ceva aparut la ECM acum cativa ani - niste treburi cu viori, cu viole, cu voci, in nici un caz ceva electronic. Apropo de juniori, Lukas Ligeti este un tip absolut genial - am fost alaltaieri la un concert cu el si m-a lasat masca (sau basca, nu mai stiu exact). A cantat la un soi de marimba electromagnetica cu luminite, din care a scos cca. 1001 de ritmuri si armonii suprapuse, intretaiate, activandu-se si dezactivandu-se unele pe altele la contactul cu ciocanelele, rezultatul fiind surprinzator de coerent pentru cat de complexa era constructia. Ceva ingrozitor - recomand calduros, a scos niste chestii la Tzadik si nu numai. A, si scuze de confuzia cu profa ta. | |
| Subiect: Re: Classical music box Lun Noi 16, 2009 1:09 am | |
| - Uroboros a scris:
Am luat piesele de pe site-ul ala, dar nu-mi place sistemul asta "la gramada". O sa vad daca le pot asambla in niste grupuri de piese care chiar au aparut impreuna pe un disc oficial - altfel nu le ascult. Cu alte cuvinte, o sa-ti scriu un pm.
Asamblat n-am decat CD-ul de care ti-am zis deja. Ah stai, pe Rate Your Music apare un album cu Gradeatia si Naturel-Culturel. Ambele le poti descarca de pe cimec.ro, deci auditie placuta. Pentru mine nu e deranj sa le culeg din pom, multe dintre ele ori n-au fost deloc grupate si inregistrate pe albume, ori au aparut in compilatii scoase de Academie sau de altii. Dar mai important suntem totusi in domeniul clasic, si-aici fiecare opus (lucrare/piesa) poate fi ascultat individual. | |
| Subiect: Re: Classical music box Joi Dec 03, 2009 8:33 pm | |
| Saptamana asta, Doina Rotaru 1. Clocks (1987) (Trio Contraste) ( FA-BU-LOS) 2. L'Eternel REtour (2000) (Violoncelissimo) 3. "Florilegium" Concertul nr. 4 pentru flaut si orchestra de flaute (1996) (L'Orchestre Francaise de Paris) ( FABULOS) 4. Simfonia nr.3 "Spirit Of Elements" (2001) (Tokyo Philharmonic Orchestra) cei interesati, MP In plus: Calin Ioachimescu - Concert pentru violoncel si orchestra (Anca Vartolomei, Horia Andreescu) Stefan Niculescu - Ison II pentru orchestra (1975) | |
| Subiect: Re: Classical music box Vin Dec 04, 2009 1:28 am | |
| Florilegium *insert emoticon that says "I love"*! Are si una pe nume "Over Time" pentru shakuhachi, ceva minunat. | |
| | | bibi capodopera
Numarul mesajelor : 594 Localisation : Bucuresti Data de inscriere : 23/09/2008
| | | | romanbun capodopera
| Subiect: Re: Classical music box Vin Dec 04, 2009 9:55 am | |
| De ne batea cineva la cap cand eram mici cu Vivaldi si Miles Davis... | |
| | | Aldi Bill Bruford
Numarul mesajelor : 1928 Localisation : Baia Mare Data de inscriere : 05/06/2007
| Subiect: Re: Classical music box Mar Dec 15, 2009 12:00 am | |
| violonistul care uneori canta si jazz ba chiar si Hendrix. just listen... | |
| Subiect: Re: Classical music box Mar Dec 15, 2009 2:18 pm | |
| Hendrix, Maria Tanase, prog... | |
| Subiect: Re: Classical music box Sam Dec 19, 2009 4:40 pm | |
| Mezzo: Olivier Messiaen, Turangalîla-Symphonie (Orchestre National de Paris, Christoph Eschenbach, Jean-Yves Thibaudet)
A propos, mon ami Andu, pe la concerte simfonice ai fost? | |
| | | H to He capodopera
Numarul mesajelor : 599 Data de inscriere : 16/01/2009
| Subiect: Re: Classical music box Mar Feb 16, 2010 3:42 pm | |
| ascultam concertul pentru violoncel al lui Sir Edward William Elgar (superba muzica) si gandindu-ma la faptul ca britanici au putini muzicieni clasici consacrati (eu doar 3 stiu Purcell, Elgar si Vaughan Williams, poate mai ma ajutati voi cu niste recomandari) dar in schimb au dominat muzica pop-rock. sa fie oare vre-o legatura? explicatia mea ar fi ca muzica clasica nu ajungea la ei decat in zona aristocratiei/burgheziei proaspat-imbogatita si oameni de rand (95% din populatie) ascultau doar muzica lor populara, lucru care presupun ca este si astazi predominant. doar ca la ei a disparut muzica populara si i-a luat locul muzica pop-rock. fenomen care se intampla si la noi (doar ca aici manelele si șușanele au distrus folclorul). pe o scara mai larga, fenomenul de modernizare (si de multe ori retardizare) al muzici se intampla peste tot, astfel incat de ce nu ar fi normal ca in 40-50 de ani lumea sa se intoarca la nivelul de varietate al muzici de prin perioada clasicismului cand nu prea aveai ce alege daca erai un biet iobag (multa muzica electronica pentru dansat, ceva pop-rock si, muzica urbana ce se aude la radio sau MTV). asta daca se neglijeaza cei care se incapataneaza sa scoata muzica pe care o asculta doar ei. o justificare ar fi urmatoarea: muzica clasica si jazz-ul costa, nu oricine poate sa cante si trebuie mult studiu. apoi acei artisti trebuie sa traiasca din ceva, trebuie sa fie indrumati pe caile muzici de profesori. odata cu disparitia ultimei generatii care n-a crescut cu muzica pop-rock la radio, generatie care inca este interesata activ de muzica culta, vor disparea in proportie de peste 50% ascultatorii de muzica clasica fideli. astazi filarmonica si opera se finanteaza in mare parte din banii de la primarie, insa nu va dura mult pana cand vor fi alesi niste consilieri crescuti in spiritul modernitatii romanesti si vor face economii la buget inchizand filarmonica si opera. cel putin in Timisoara este foarte posibil. putini instrumentisti de valoare vor ajunge someri, la scolile de muzica nu va mai merge aproape nimeni, profesori vor trebui sa incepe sa predea alt fel de muzica.
andu, cam cat de mare este densitatea pe saptamana in Paris de evenimente de muzica culta (clasic si jazz) fata de muzica pop-rock? acolo functioneaza capitalismul si sunt curios daca au din ce sa supravietuiasca institutiile care se ocupa cu organizarea acestor evenimente si nu primesc prea multi bani de la buget. | |
| Subiect: Re: Classical music box Mar Feb 16, 2010 4:32 pm | |
| - Ricochet a scris:
A propos, mon ami Andu, pe la concerte simfonice ai fost? Mi-a scapat asta, scuze. N-am fost. Situatia mea e ca a ursului strecurat in stuparie. Am dat de miere si infulec de ma sparg. Consum ce-mi place, adica rock. Cand o sa ma mai asez si cand o sa imi creasca veniturile (care acum nu mi-ar ajunge pentru mai mult decat muzee/expozitii si concerte rock, unul pe luna in medie), o sa-mi diversific paleta de ocupatii si o sa incerc sa ma cultiv mai mult. | |
| | | Continut sponsorizat
| Subiect: Re: Classical music box | |
| |
| | | | Classical music box | |
|
Subiecte similare | |
|
| Permisiunile acestui forum: | Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
| |
| |
| |