| Classical music box | |
|
+6Piotr Buendia andu Aldi GentleG romanbun Ricochet 10 participan?i |
|
Autor | Mesaj |
---|
romanbun capodopera
Numarul mesajelor : 766 Varsta : 62 Localisation : nascut in Baia Mare Data de inscriere : 16/01/2008
| Subiect: Re: Classical music box Mar Iun 24, 2008 9:18 pm | |
| Iar eu audiez placut acordurili preclasicii ali lu' Vivaldi-Concerti per violino, Vol. II - Di Sfida Pur si simplu nu ma satur de preclasici Astia-s ca VINILURILE fata de cd-uri... | |
|
| |
Ricochet Keith Jarrett
Numarul mesajelor : 4389 Varsta : 35 Localisation : La capătul lumii Data de inscriere : 02/09/2007
| Subiect: Re: Classical music box Mar Iul 08, 2008 10:35 pm | |
| ceva clasic, in sfarsit:
L. v. Beethoven - Simfonia IV op.60 Filarmonica din Viena, Karl Böhm | |
|
| |
Ricochet Keith Jarrett
Numarul mesajelor : 4389 Varsta : 35 Localisation : La capătul lumii Data de inscriere : 02/09/2007
| Subiect: Re: Classical music box Lun Iul 21, 2008 2:05 pm | |
| Domni și domnițe, A trecut ceva vreme de când să mai recomand vreo lucrare muzicală clasică, de fapt cred că în afară de Simfonia a IX-a de Schubert, n-am mai oferit nimic. Ei, iată ceva nou, care sper să vă placă. Carnaval op.9 de Robert Schumann este o lucrare ce, în opinia mea, se califică drept o capodoperă a muzicii clasice sau a muzicii în general. Vorbim de tot: scriitură muzicală desăvârșită (și, în mod curios, îmi dau seama ca Schumann e un romantic mai aparte decât Chopin, Mendelssohn sau alții... ceva din melodiile sau dansurile sale sunt compuse într-o cheie subtilă, neobișnuită), sentimente și idealuri îmbinate într-o suită, programatism, etc. Și că tot am menționat programatismul (=compoziții muzicale scrise după un program prestabilit), cam el este cheia majoră în care lucrarea poate fi descrisă: Schumann nu e un simplu muzician și compozitor romantic, ci și teoreticianul genului romantic în muzica clasică. Carnaval poate fi considerat atât o lucrare-program pentru ce s-a dorit a fi expresia romantică, programatică, dar și lucrarea în care Schumann se implică emoțional și chiar existențial extrem de mult. Este o lucrare de maturitate deși este printre primele opusuri semnate de compozitor (op.9, ceea ce înseamnă că înainte de Carnaval, au mai fost compuse ciclurile Papillons op.2 și Davidsbundler op.6), și multe alte bijuterii urmează în continuare în creația schumaniană. E o lucrare miniaturală, adică e o suită de 21 de miniaturi sau piese, care nu pot fi considerate de sine-stătătoare, ci îngemănate într-o poveste cursivă, delicată, plină de contraste... În universul miniatural, eu personal nu cred că avem un compozitor mai grozav precum Schumann, chiar dacă Chopin sau Liszt își au același merit. În prelungirea miniaturalismului avem programatism din abundență: fiecare din cele 21 de piese au o denumire, majoritatea fiind nume ale unor personaje (Schumann preia din Commedia dell'arte pe Eusebiu, Florestan, Pierrot, Pantalon și Columbina, dar toți devin maști ale autorului sau alegorii ale unei virtuți sau al unui defect), dar apar și ființe apropiate de compozitor, precum Clara Wieck, sufletul pereche, care devine Chiarina, sau principesa Estrella, sau apar chiar personalități binecunoscute ca Paganini (piesa dedicată lui fiind, bineînțeles, un moment de rupt degete, sau de virtuozitate mai elegant spus ) sau Chopin. Dar cea mai importantă idee: dacă vorbim despre romantism, care promova individualismul, sentimentalismul și toate cele, iar Schumann e un pur romantic, ce altceva poate însemna Carnavalul decât un spectacol grotesc, colectiv, la care autorul, însingurat, suferind, individualist și gânditor, nu poate adera, ce altceva decât o agitație burgheză în care sufletul romantic se simte alienat, în care chipul iubitei, a fanteziei, a bucuriei sunt măști care dispar printre altele atât de superficiale? Sigur, muzica nu are strop de grotesc și deformare, totuși emană satiră, ironie și reproduce sentimentele autorului. Cu adevărat filosofic se dovedește Carnaval, cand sunt introduși ”davidienii”, a căror ”marș” e triumfător împotriva ”filistenilor”. Schumann se ascunde în spatele tuturor măștilor, ceea ce înseamnă că întregul spectacol e pură fantezie până în momentul când simți, prin sau dincolo de muzică, suferințele profunde ale ”sufletului” din spatele măștii. Dar, în același timp, Carnaval rămâne și un manifest al muzicii romantice, într-atât de minuțios și subtil pe cât sublim și șarmant. --- Studiez de câteva zile piesa, e în noul meu repertoriul, și e o adevărată plăcere. Profesoara mi-a dat să ascult două înregistrări de referință, una cu Alfred Cortot din 1928 și cealaltă cu Grigory Sokolov din 1968, parcă. Le am pe amândouă, dar fiindcă albumul cu Cortot e momentan un Flac care trebuie convertit și apoi îmbucătățit pe cicluri, vă ofer înregistrarea lui Sokolov, deși sunetul e sub așteptări. Asta e. Sper sincer să vă placă. http://www.zshare.net/download/15703204a2361ba4/Și pentru studioșii eminenți într-ale muzicii clasice, Carnavalul schumanian își găsește un corespondent peste un secol în Pierrot Lunaire de Schonberg, considerat un ”Carnaval expresionist”. Acolo da grotesc. | |
|
| |
andu Dan Andrei Aldea
Numarul mesajelor : 5354 Varsta : 42 Data de inscriere : 17/01/2007
| Subiect: Re: Classical music box Lun Iul 21, 2008 2:15 pm | |
| multumesc tare pentru recomandare, am sa incerc sa fac prima auditie inca de azi! super tare recomandare. sunt amator de compozitii clasice transpuse in bucati mici. Saint-Saens parca facea si el bine asa ceva, nu? Parca... | |
|
| |
Ricochet Keith Jarrett
| Subiect: Re: Classical music box Lun Iul 21, 2008 2:39 pm | |
| - andu a scris:
- multumesc tare pentru recomandare, am sa incerc sa fac prima auditie inca de azi! super tare recomandare. sunt amator de compozitii clasice transpuse in bucati mici. Saint-Saens parca facea si el bine asa ceva, nu? Parca...
Desigur. Carnavalul animalelor, suita de 14 piese pentru orchestra (desi tin minte ca exista si transpozitie pentru piano solo...oops gotta go do some research ) hmm...vad ca zshare e under maintainance. e motiv de panica, trag Carnavalul pe alt uploader sau asteptam sa-si faca treaba? | |
|
| |
Ricochet Keith Jarrett
| Subiect: Re: Classical music box Lun Iul 21, 2008 3:49 pm | |
| | |
|
| |
andu Dan Andrei Aldea
Numarul mesajelor : 5354 Varsta : 42 Data de inscriere : 17/01/2007
| Subiect: Re: Classical music box Lun Iul 21, 2008 4:20 pm | |
| | |
|
| |
romanbun capodopera
Numarul mesajelor : 766 Varsta : 62 Localisation : nascut in Baia Mare Data de inscriere : 16/01/2008
| Subiect: Re: Classical music box Sam Iul 26, 2008 2:34 pm | |
| | |
|
| |
Ricochet Keith Jarrett
| Subiect: Re: Classical music box Sam Iul 26, 2008 4:38 pm | |
| ce-i, editia mea Sokolov nu-i buna? | |
|
| |
romanbun capodopera
| Subiect: Re: Classical music box Sam Iul 26, 2008 4:46 pm | |
| Pe Sokolov nu l-am gasit intr-o calitate tehnica mai buna , atata tot SEFU' | |
|
| |
romanbun capodopera
| Subiect: Re: Classical music box Dum Iul 27, 2008 5:19 pm | |
| Emma Kirkby/The Brandeburg Consort/Roy Goodman- lucrari de Vivaldi - Opere , arii si simfonii. Am mai spus am o mare sensibilitate fata de aceasta "cantareata" de muzica vocal-simfonica ...desi eu in general nu agreez genul... desi am facut cor Exprimare vulgara- vocea ei face toti banii - in traducere: timpul alocat auditiei gadila placut urechile Cei care simtiti o apropiere de acest gen :recomand o incursiune in muzica Emmei Kirkby. Alte lucrari: Bach - Magnificat - cu Monteverdi Choir Haendel - Italian Cantatas, Joshua si Sacred Cantatas plus The Emma Kirkby Collection Iata ce zice cineva aici: http://www.muzicasimuzicieni.blogspot.com/O iubesc pe Emma Kirkby- are o voce angelica, dar nicidecum copilareasca. O tehnica desavarsita acompaniata de daruire totala in actul cantului! Subscriu. Referinte: http://en.wikipedia.org/wiki/Emma_Kirkby | |
|
| |
Ricochet Keith Jarrett
| Subiect: Re: Classical music box Mar Aug 05, 2008 10:57 pm | |
| Zi de clasic
Beethoven - Simfonia a II-a **Orchestre Romantique Revolutionaire, Sir John Gardiner**
Beethoven - Concertul nr.2 pentru pian si orchestra Bruckner - Simfonia a VII-a **Orchestra Nationala a Frantei, Kurt Masur - solist, David Frey**
Bruckner - Simfonia a V-a **Orchestra Suisse Romande, Marek Janowski**
Dvorak - Simfonia a VI-a Brahms - Concertul pentru vioara si orchestra **BBC PROMS - Netherlands Philarmonic, Yakov Kreizberg - solist, Julia Fischer** | |
|
| |
Ricochet Keith Jarrett
| Subiect: Re: Classical music box Joi Aug 07, 2008 9:59 am | |
| Ceaikovski - Simfonia a VI-a "Patetica" **Orchestra Simfonica din Montreal, Zubin Mehta** | |
|
| |
Ricochet Keith Jarrett
| Subiect: Re: Classical music box Mier Aug 13, 2008 11:53 pm | |
| Berlioz - Symphonie fantastique **Gottenburg Symphony Orchestra - Gustavo Dudamel - BBC Proms** | |
|
| |
Ricochet Keith Jarrett
| Subiect: Re: Classical music box Vin Aug 15, 2008 4:03 pm | |
| (ieri seara)
Brahms - Simfonia a IV-a Schonberg - Variatiuni pentru orchestra **West-Eastern Orchestra, Daniel Barenboim, BBC Proms** | |
|
| |
Ricochet Keith Jarrett
| Subiect: Re: Classical music box Vin Aug 15, 2008 11:55 pm | |
| Muzio Clementi - Simfonia op.18 nr.2 **Ansamblul I Virtuosi din Roma, am uitat dirijorul** | |
|
| |
romanbun capodopera
| Subiect: Re: Classical music box Dum Aug 31, 2008 12:06 pm | |
| L'Arte dell Arco - Federico Glugielmo - Vivaldi - Six Violin Concertos for Anna Maria Interpretare si inregistrare de inalta tinuta. Remarcabil! Am constatat de curind cantitatea URIASA de compozitii pentru "Violin", un instrument care prin realizarea lui fizica este predestinat din punct de vedere acustic sa fie o punte intre vioara si celelalte componente "WIND". Cineva zicea pe net ca acest instrument arata cat de bun este lantul audio si in special boxele pe felia de medii- 1-2 khz unde urechea umana e mai sensibila. Poate aveti si voi pareri pe aceste teme de mai sus? | |
|
| |
romanbun capodopera
| Subiect: Re: Classical music box Sam Sept 06, 2008 3:31 pm | |
| Nu degeaba se spune la scoli de muzicieni despre acest MARE pianist! Cata maiestuozitate in aceasta interpretare! Calm, virtuozitate, traire... | |
|
| |
Ricochet Keith Jarrett
| Subiect: Re: Classical music box Sam Sept 06, 2008 11:38 pm | |
| Dubla Brahms
Concertul pentru pian si orchestra nr.1 re op.15 -- Barenboim si Celibidache?!--
Concertul pentru pian si orchestra nr.2 op.83 -- Kissin, BBC Orch, Sir Colin Davis, Proms 2002 -- | |
|
| |
Ricochet Keith Jarrett
| Subiect: Re: Classical music box Vin Sept 12, 2008 10:45 am | |
| BBC Proms Prom 70
W.A.Mozart - Concertul pentru pian si orchestra nr.24 D. Sostakovich - Simfonia a IV-a
Orchestra Nationala din Chicago, Bernard Haitink Murray Perahia | |
|
| |
Ricochet Keith Jarrett
| Subiect: Re: Classical music box Mier Oct 01, 2008 10:18 pm | |
| Duminica trecuta si acum doua saptamani:
Mahler
Simfonia a II-a "Ressurection" Pierre Boulez/Berlin Philarmoniker & Statskappel
Simfonia a V-a Claudio Abbado/Berlin Philarmoniker | |
|
| |
romanbun capodopera
| Subiect: Re: Classical music box Vin Oct 03, 2008 8:57 pm | |
| Monolog = suita pentru un oftat si un... cascat(de oboseala... ) Fac ce fac si tot la simfonica ajung ca la un liman linistit , SO: Iohan Sebastian Bah: Suitele pentru violoncel nr. 1-6 interpret... ... Mstislav Rostropovici Doamne da-mi acele 4-6 ore ale lui andu ca sa pot face si eu ce-mi place , mama ei de viata ca cand eram mai tanar aveam mai mult timp... Da' nu ma las ca-n LUPTA sta farmecul vietii NU in REZULTAT Reply... Noapte Buna Romania | |
|
| |
Ricochet Keith Jarrett
| Subiect: Re: Classical music box Vin Oct 03, 2008 10:38 pm | |
| nothing but the best. | |
|
| |
romanbun capodopera
| Subiect: Re: Classical music box Dum Oct 05, 2008 9:53 am | |
| Aperitivul a fost la ora 7 CDul nr.1 al lucrarii coral-simfonice MESSIAH (Mesia , Mantuitorul)) de G.F.Handel. Cata traire, cata armonie........... | |
|
| |
romanbun capodopera
| Subiect: Re: Classical music box Dum Oct 12, 2008 12:57 pm | |
| Telemann - Concertos For Woodwind Instruments - Camerata Koln | |
|
| |
Continut sponsorizat
| Subiect: Re: Classical music box | |
| |
|
| |
| Classical music box | |
|