|
| Classical music box | |
|
+6Piotr Buendia andu Aldi GentleG romanbun Ricochet 10 participan?i | |
Autor | Mesaj |
---|
Ricochet Keith Jarrett
Numarul mesajelor : 4389 Varsta : 35 Localisation : La capătul lumii Data de inscriere : 02/09/2007
| Subiect: Re: Classical music box Lun Aug 23, 2010 12:04 am | |
| Hai ca iar am ratat ceva azi: Concertul nr.3 pentru pian al lui Bartok (pe care l-am cantat si eu), cu BBC Symphony Orchestra.
Marti imi pun alarma, sa mor eu. | |
| | | Ricochet Keith Jarrett
Numarul mesajelor : 4389 Varsta : 35 Localisation : La capătul lumii Data de inscriere : 02/09/2007
| Subiect: Re: Classical music box Sam Sept 25, 2010 6:30 pm | |
| Despre concertul de ieri al Filarmonicii, din cadrul Zilelor Muzicale "George Enescu". Nu stiu daca a fost si H to He, dar el mi l-a recomandat.
O prima parte de sa mori de nervi, o data fiindca Preludiul la unison al lui Enescu e o piesa atat de frumoasa, dar orchestra n-a avut chef sa cante propriu-zis la unison, dupa care a urmat, in prima auditie, Kristallspiele - Concert pentru pian si orchestra compus de Violeta Dinescu, ceva infiorator. Daca s-ar ajunge la o interpretare mult mai personalizata, lucrarea ar putea primi poate o varianta mai reusita. Altfel, ce e scris in partitura, in special pentru solist, suna urat.
A doua parte a fost cu totul altceva. Prime auditii semnate de Michael Pepa: Liliane, arie pentru mezzosoprană și orchestră si L’abeille dans la fleur, concert pentru vioara, ambele foarte frumos compuse. Ma intreb cum a putut Parcul Rozelor din oras sa-l inspire sa compuna un ditamai concert; la baza ariei sta in schimb o scrisoare a unei tinere supravietuitoare a Holocaustului, la care au fost adaugate versete din Psalmul al 13-lea. | |
| | | H to He capodopera
Numarul mesajelor : 599 Data de inscriere : 16/01/2009
| Subiect: Re: Classical music box Mier Sept 29, 2010 8:39 pm | |
| - Ricochet a scris:
- Despre concertul de ieri al Filarmonicii, din cadrul Zilelor Muzicale "George Enescu". Nu stiu daca a fost si H to He, dar el mi l-a recomandat.
O prima parte de sa mori de nervi, o data fiindca Preludiul la unison al lui Enescu e o piesa atat de frumoasa, dar orchestra n-a avut chef sa cante propriu-zis la unison, dupa care a urmat, in prima auditie, Kristallspiele - Concert pentru pian si orchestra compus de Violeta Dinescu, ceva infiorator. Daca s-ar ajunge la o interpretare mult mai personalizata, lucrarea ar putea primi poate o varianta mai reusita. Altfel, ce e scris in partitura, in special pentru solist, suna urat.
A doua parte a fost cu totul altceva. Prime auditii semnate de Michael Pepa: Liliane, arie pentru mezzosoprană și orchestră si L’abeille dans la fleur, concert pentru vioara, ambele foarte frumos compuse. Ma intreb cum a putut Parcul Rozelor din oras sa-l inspire sa compuna un ditamai concert; la baza ariei sta in schimb o scrisoare a unei tinere supravietuitoare a Holocaustului, la care au fost adaugate versete din Psalmul al 13-lea. n-am fost, eram la aeroport asteptam un avion care a intarziat 3 ore.. ma duc insa vinerea asta la sifonia maraton cu 125 muzicieni. o sa iasa groaznic, insa cum sunt ascultator de metal extrem, o sa inghit cu placere si asa ceva. | |
| Subiect: Re: Classical music box Mier Sept 29, 2010 9:42 pm | |
| - H to He a scris:
- Ricochet a scris:
- Despre concertul de ieri al Filarmonicii, din cadrul Zilelor Muzicale "George Enescu". Nu stiu daca a fost si H to He, dar el mi l-a recomandat.
A doua parte a fost cu totul altceva. Prime auditii semnate de Michael Pepa: Liliane, arie pentru mezzosoprană și orchestră si L’abeille dans la fleur, concert pentru vioara, ambele foarte frumos compuse. Ma intreb cum a putut Parcul Rozelor din oras sa-l inspire sa compuna un ditamai concert; la baza ariei sta in schimb o scrisoare a unei tinere supravietuitoare a Holocaustului, la care au fost adaugate versete din Psalmul al 13-lea. n-am fost, eram la aeroport asteptam un avion care a intarziat 3 ore.. ma duc insa vinerea asta la sifonia maraton cu 125 muzicieni. o sa iasa groaznic, insa cum sunt ascultator de metal extrem, o sa inghit cu placere si asa ceva. Poate imi fac timp si eu. | |
| Subiect: Re: Classical music box Mier Oct 06, 2010 1:40 pm | |
| - Ricochet a scris:
- http://www.orchestredeparis.com/index.php?option=com_content&task=category§ionid=6&id=67&Itemid=101
Ma pun pe vizionat foarte curand (n-am verificat daca exista DVD integral). Calendarul difuzarilor e trecut clar in dreapta, deocamdata patru simfonii au fost date difuziunii (intr-un final toate vor putea fi vazute pana in 2011).
Am asteptari foarte mari. Mi-am inregistrat cu ceva timp in urma Mahler V in aceasta distributie (de pe Mezzo), avand timp sa ascult doar primele doua parti (ulterior, mi-a fost stersa caseta, grr). M-a tinut pe marginea scaunului! UPDATE: Duminica viitoare apare ultima inregistrare (Simfonia a VII-a) din serie. Repet, ma astept ca integrala sa fie EPIC WIN. | |
| Subiect: Re: Classical music box Dum Oct 10, 2010 10:44 pm | |
| Weekend-ul Messiaen se apropie de final, consemnez ce-am ascultat de-a lungul unei seri de vineri si a urmatoarelor doua zile.
1. Turangalîla-Symphonie Myung-Whun Chung, Yvvone et Jeanne Loriod, Orchestre de Bastille 2. Quatuor pour la fin du temps Gil Shaham, Paul Meyer, Jian Wang, Myung-Whun Chung
3. Des Canyons Aus Etoiles Marius Constant, Yvonne Loriod, Ensemble Ars Nova 4. Sept Haikai Marius Constant, Yvonne Loriod, Ensemble Ars Nova 5. Saint Francois d'Assise Ingo Metzmacher, Rodney Gilfry, Camilla Tilling, Netherlands Opera Chorus, Hague Philarmonic Orchestra [Mezzo] 6. Eclairs sur l'au dela... Ingo Metzmacher, Wiener Philarmoniker 7. L'Ascension Marius Constant, Orchestre Philarmonique de l'ORTF 8. Oiseaux Exotiques / La Bouscarle / Reveil des Oiseaux Vaclav Neumann, Yvonne Loriod, Czech Philarmonic Orchestra 9. Turangalîla-Symphonie Kent Nagano, Pierre-Lauren Aimard, Dominique Kim, Berliner Philarmoniker 10. Catalogue d'oiseaux Anatol Ugorski
11. Messe de la Pentecote / Livre d'orgue Jennifer Bate 12. Meditations sur le mystere de la Sainte-Trinite Olivier Messiaen (!) 13. Couleurs de la cite celeste / Et exspecto resurrectionem mortuorum Pierre Boulez, Yvonne Loriod, Groupe Instrumental a Percussion de Strasbourg, Orchestre du Domaine Musical 14. Visions de l'amen pour deux pianos Katia & Marielle Labeque 15. Les offrandes oubliees / Hymne au Saint Sacrament Marius Constant, ORTF Philarmonic Orchestra 16. Chronochromie Pierre Boulez, Paris Opera Orchestra [concert 14.04.10] 17. Fete des belles eaux pour 6 ondes Martenot Ensemble Vecteur Ondes Tristan Trilogie: 18. Harawi Rachel Yakar, Yvonne Loriod Tristan Trilogie: 19. Turangalîla-Symphonie Seiji Ozawa, Yvonne et Jeanne Loriod, Toronto Symphonic Orchestra Tristan Trilogie: 20. Cinq Rechants pour choeur mixte a 12 voix Jean-Paul Kreder, Le Madrigal 21. Olivier Messiaen entretien avec Claude Samuel [interviu '88]
[*] Turangalîla devine treptat simfonia mea preferata; de fapt, sunt sigur ca s-a instalat in primele randuri. Asta implica insa si responsabilitatea de a nu o sufoca prin repetate ascultari, deja nu mai sunt sigur ca fiecare versiuni imi povesteste ceva diferit. Am ascultat-o prima oara la Mezzo, cu orchestra de Paris si Eschenbach, sub forma unui spectacol viu (regizat) si naucitor si de atunci ma familiarizez tot mai mult. Astept prima auditie live, anul viitor la Enescu. [*] Saint Francois d'Assise incununeaza efortul sau in genul dramatic, cu muzica de peste patru ore care ar putea la fel de bine sa fie purificata intr-una. Eu am retinut trei scene monumentale si sublime. [*] Straine muzica pentru orga (cu caracter religios pe deasupra), nu m-am putut acomoda. Nici macar n-am putut trai un soc autentic de a auzi o inregistrare cu Messiaen insusi cantand. [*] Banuiesc ca exista multi care l-ar pune pe Messiaen sub semnul stilului rational (serialism integral, ornitologie, sinestezie etc.), insa doar cateva din lucrarile de mai sus constituie o auditie strict tehnica, fiind imbucurator ca poti fi miscat sentimental. In acelasi timp, nu trebuie sa ne amagim, Messiaen si-a construit un sistem muzical universal, din care a cules progresiv sau caruia i-a dat Unitate. Hmm, ciudate impresii. Limpezirea lor mai dureaza. [*] Yvonne Loriod ("Clara Schumann" din viata lui Messiaen) s-a stins din viata in mai 2010, in Saint-Denis. Eu eram prin zona.
| |
| Subiect: Re: Classical music box Dum Oct 10, 2010 10:47 pm | |
| In other news, programul Festivalului Enescu 2011 pare definitivat. Ar putea fi prima data cand stau pe toata perioada, fiindca as avea ce alege in fiecare zi. | |
| | | andu Dan Andrei Aldea
Numarul mesajelor : 5354 Varsta : 42 Data de inscriere : 17/01/2007
| Subiect: Re: Classical music box Dum Oct 10, 2010 10:52 pm | |
| | |
| Subiect: Re: Classical music box Dum Oct 10, 2010 11:27 pm | |
| Hmm. Raspunzandu-i lui Nick ar fi mai usor, pentru ca l-ar atrage ca pe-un licurici muzica noua. Fil. Ban. canta cum canta, poate au luat in serios turneul , dar Stroe e Stroe, adica poate fi afurisit. Vezi pe site-ul Romaniei Muzical, cred ca a fost recenzat concertul de la Bucuresti. Daca te tenteaza, de ce nu.
Eu nu stiu cum suna lucrarilea acestea, pentru ca filarmonica din orasul meu a decis ca intai calatoreste peste tot prin Europa si apoi canta concetatenilor. In mai anul viitor!!! | |
| | | Uroboros capodopera
Numarul mesajelor : 689 Varsta : 39 Localisation : Oxford Data de inscriere : 10/12/2008
| Subiect: Re: Classical music box Dum Oct 10, 2010 11:33 pm | |
| Rico: nici eu nu ma lipesc prea tare de muzica pentru pian/orga a lui Olive Man, e una dintre chestiile alea care ar trebui sa-mi placa si ma lovesc de ele ca de un aisberg, si mi se pare intotdeauna ca e vina mea, ca n-am urechile deschise bine (sufletul? hm). Visions de l'Amen de pilda - n-am inteles daca tie ti-a placut sau nu. Exact aceeasi reactie am avut-o in fata muzicii de pian solo (mai are si altceva? hm) a lui Debussy. Banuiesc ca esti cel putin la fel de in tema cu aia (si ca iti place mai mult?) - deci intrebarea mea ar fi: care e problema mea? sau e si a ta? sau care-i faza?
I am drunk.
p.s. tre sa pun mana pe sfantu Francisc neparat, nici nu stiam ca exista. | |
| Subiect: Re: Classical music box Dum Oct 10, 2010 11:54 pm | |
| Nu stiu daca e ceva problematic, ca sa-ti pot raspunde la intrebarile pe care le-ai pus la urma. Piesele pentru orga sunt stranii, incalcite, m-au alienat pur si simplu. Muzica pentru pian presupune mai mult. De exemplu, Catalogue d'oiseaux, care e jenial (si, direct proportional, dificil). Visions de l'amen are parti bune (componistic), dar versiunea pe care am ascultat-o nu m-a ajutat sa ma transpun intr-o situatie in care mi-ar face mare placere sa cant.
Cu Debussy e altceva. Debussy e Dumnezeu, iar eu sunt debussyst fanatic.
@Francisc: Am citit ca nu sunt decat patru inregistrari (CD-uri) oficiale (nepunand la socoteala ce-am vazut pe Mezzo). | |
| Subiect: Re: Classical music box Vin Oct 15, 2010 3:05 pm | |
| | |
| Subiect: Re: Classical music box Vin Oct 15, 2010 3:32 pm | |
| | |
| | | | Uroboros capodopera
Numarul mesajelor : 689 Varsta : 39 Localisation : Oxford Data de inscriere : 10/12/2008
| Subiect: Re: Classical music box Vin Oct 22, 2010 2:02 am | |
| Care cum e? Eu recunosc Judas Priest-Chopin si Metallica-Mozart. Si Maiden-Beethoven. Mahler pare si el cunoscut... | |
| | | romanbun capodopera
Numarul mesajelor : 766 Varsta : 62 Localisation : nascut in Baia Mare Data de inscriere : 16/01/2008
| Subiect: Re: Classical music box Lun Noi 22, 2010 7:49 am | |
| Am inceput sa ascult Integrala Divertismentelor de Mozart... | |
Numarul mesajelor : 766 Varsta : 62 Localisation : nascut in Baia Mare Data de inscriere : 16/01/2008
| Subiect: Re: Classical music box Sam Noi 27, 2010 12:58 pm | |
| P'asta am gatat-o,si au mai fost: | |
| Subiect: Re: Classical music box Sam Noi 27, 2010 7:40 pm | |
| Handel - Sandrine Piau-Between Heaven & Earth In general nu prea agreez lucrarile vocal-simfonice. Desi am facut cor! DAR aici avem de-a face cu o solista cu adevarat de exceptie! Iar Handel o obliga la "cantari bune"! | |
| Subiect: Re: Classical music box Dum Noi 28, 2010 6:02 pm | |
| Si in aceeasi nota(e): | |
| Subiect: Re: Classical music box Vin Ian 21, 2011 8:41 pm | |
| Am fost odata intrebat de cineva (cred ca Radu H) de ce nu exista considerabil de multe compozitoare in muzica clasica. Am gasit, cu o saptamana intarziere, articolul asta. | |
| Subiect: Re: Classical music box Sam Ian 29, 2011 7:28 pm | |
| Stiati ca exista un concert pentru pian bazat pe "Tablourile dintr-o expozitie" a lui Mussorgsky?
Dap, Emile Naoumoff s-a gandit ca, dupa un original indeajuns de orchestral pentru posibilitatile pianistice si orchestrarea simfonica a lui Ravel, lipsea ceva care sa imbine ambele lumi.
Am ajuns sa ascult astazi lucrarea, cantata la doua piane, in cadrul unei auditii a facultatii.
Concertul, din punct de vedere compozitional, mi se pare atroce. | |
| | | bibi capodopera
Numarul mesajelor : 594 Localisation : Bucuresti Data de inscriere : 23/09/2008
| Subiect: Re: Classical music box Sam Ian 29, 2011 9:07 pm | |
| - Ricochet a scris:
- Concertul, din punct de vedere compozitional, mi se pare atroce.
Încearcă ELP | |
| | | | bibi capodopera
Numarul mesajelor : 594 Localisation : Bucuresti Data de inscriere : 23/09/2008
| Subiect: Re: Classical music box Sam Ian 29, 2011 9:32 pm | |
| Daa ... aia e o defulare între clasici | |
| Subiect: Re: Classical music box Sam Ian 29, 2011 10:34 pm | |
| Eu nu ma prind cum poate fi un concert naspa din pdv compozitional. Partea compozitionala nu tine de compozitor, in loc de a tine de performeri (de care tine executia)? | |
| | | Continut sponsorizat
| Subiect: Re: Classical music box | |
| |
| | | | Classical music box | |
|
Subiecte similare | |
|
| Permisiunile acestui forum: | Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
| |
| |
| |